Factum List

10 najboljih i najpoznatijih čeških piva

10 najboljih I najpoznatijih čeških piva
10 najboljih I najpoznatijih čeških piva

Češka je svetski poznata po svojoj bogatoj pivskoj tradiciji, koja je postala ključni deo njene kulturne baštine. Od zlatnih pilsnera do bogatih tamnih lagera, češka piva nude nezaboravne ukuse koji odražavaju vekove majstorstva i inovacija.

U ovom pregledu, istražujemo 10 najboljih čeških piva, ističući njihovu jedinstvenu istoriju, karakteristike i zanimljivosti koje ih čine svetski cenjenim. Od klasičnog Pilsner Urquell-a do manje poznatog, ali jednako impresivnog Znojemskog piva, svako ima svoju priču koja čeka da bude ispričana.

10 Znojemsko pivo

Znojemsko pivo dolazi iz manje poznate pivare Znojmo, osnovane 1645. godine. Ova pivara je jedna od starijih u Češkoj i čuva bogatu tradiciju pivarstva. Znojemské pivo karakteriše sadržaj alkohola od oko 5% i poznato je po svojoj balansiranoj kombinaciji slatkoće i gorčine. Ovo pivo se proizvodi u manjim količinama, što omogućava veću kontrolu kvaliteta i pažnju na detalje u proizvodnom procesu. Zanimljivo je da se Znojemské pivo često ističe svojim fokusom na lokalne sastojke, uključujući kvalitetan češki ječam i hmelj, što doprinosi njegovom jedinstvenom, autentičnom ukusu.

Znojemské pivo
Znojemské pivo

09 Černá Hora

Černá Hora je pivara sa dugom tradicijom, osnovana još 1530. godine, što je čini jednom od najstarijih u Češkoj. Ova pivara se nalazi u istoimenom mestu, Černá Hora, i poznata je po svojoj posvećenosti očuvanju tradicionalnih metoda pivarstva. Glavni proizvod pivare, Černá Hora lager, ima sadržaj alkohola od oko 5% i karakteriše ga duboka zlatna boja i bogat, malo gorak ukus. Pored klasičnog lagera, Černá Hora proizvodi i širok spektar drugih stilova piva, uključujući tamna, voćna i specijalna piva. Pivara je takođe poznata po organizovanju godišnjeg pivskog festivala, koji privlači ljubitelje piva iz celog sveta.

Černá Hora
Černá Hora

08 Bernard

Bernard je jedna od retkih čeških pivara koja se fokusira na proizvodnju nepasterizovanog piva, što mu omogućava da zadrži svežinu i punoću ukusa. Osnovana je 1991. godine u gradu Humpolec. Bernard lager ima 4,9% alkohola i karakteriše ga jasna zlatna boja i bogat, karamelni ukus sa blagom gorčinom. Pored standardnog lagera, Bernard proizvodi i niz specijalnih piva, uključujući voćne lager i tamna piva. Jedan od zanimljivih aspekata ovog brenda je njihov naglasak na tradicionalnom češkom pivarstvu i očuvanju autentičnog ukusa piva. Bernard je takođe poznat po svom društveno odgovornom poslovanju, uključujući podršku lokalnim zajednicama i očuvanju češke pivarske kulture.

Bernard
Bernard

07 Radegast

Radegast, poznat po svom intenzivnom i oštrom ukusu, je dobilo ime po slovenskom bogu plodnosti i žetve. Pivara je osnovana 1970. godine u Nošovicama, u Češkoj, i relativno je nova u poređenju sa drugim tradicionalnim češkim pivarama. Radegast je poznat po svom karakterističnom hmeljnom ukusu i višem nivou gorčine, što ga čini jedinstvenim među češkim lagerima. Standardni Radegast lager ima sadržaj alkohola od oko 5%. Pored klasičnog lagera, Radegast takođe proizvodi i “Radegast Birell”, koji je jedan od najpopularnijih nealkoholnih piva u Češkoj. Pivara je poznata po svojoj modernoj tehnologiji proizvodnje i ekološki prihvatljivim metodama.

Radegast
Radegast

06 Starobrno

Starobrno potiče iz grada Brna u Češkoj, sa istorijom koja seže unazad u srednji vek, kada su prvi put zabeleženi zapisi o proizvodnji piva u ovom regionu. Zvanično, pivara je osnovana 1872. godine. Starobrno je prepoznatljivo po svom klasičnom češkom lageru sa sadržajem alkohola od oko 5%. Ovo pivo ima izbalansiran ukus sa blagom gorčinom i svetlom, prozirnom bojom. Osim svog glavnog lagera, Starobrno proizvodi i raznovrsne druge vrste, uključujući aromatična tamna piva i specijalne edicije. Pivara je poznata i po svom doprinosu lokalnoj zajednici, organizujući različite kulturne i društvene događaje, čime se ističe kao važan deo kulturnog nasleđa Brna.

Starobrno
Starobrno

05 Staropramen

Staropramen, osnovan 1869. godine, je druga najveća pivara u Češkoj i nalazi se u Pragu. Ovo pivo je poznato po svojoj jedinstvenoj kombinaciji češke tradicije i modernih tehnika pivarstva. Staropramen lager, njihov glavni proizvod, ima alkohola od 5% i karakteriše ga zlatna boja i bogat, blago gorak ukus. Osim klasičnog lagera, Staropramen takođe proizvodi razne druge vrste, uključujući tamna i svetla piva. Zanimljivost o Staropramenu leži u njegovoj povezanosti sa bogatom pivarskom kulturom Praga i njegovoj sposobnosti da kombinuje tradicionalne recepte sa inovativnim pristupima u pivarstvu.

Staropramen
Staropramen

04 Kozel

Kozel je češko pivo poznato po svom prepoznatljivom logotipu koze i bureta. Pivara Kozel, osnovana 1874. godine u mestu Velké Popovice, blizu Praga, brzo je stekla popularnost zahvaljujući svom kvalitetnom ukusu. Glavni proizvod, Kozel Premium Lager, ima sadržaj alkohola od 4,6% i poznat je po svojoj svetloj, čistoj boji i mekanom, osvežavajućem ukusu.

Kozel je jedinstven i po tome što se proizvodi koristeći tradicionalne metode, uključujući dugi proces fermentacije i odležavanja. Jedna od zanimljivosti vezanih za ovu pivaru je i to da su se u njoj oduvek držale koze, a jedna od njih, po imenu Olda, je čak postala neka vrsta maskote pivare.

Kozel
Kozel

03 Gambrinus

Gambrinus je jedno od najpoznatijih imena u češkom pivarstvu, sa istorijom koja seže u 19. vek. Ime pivare dolazi od legendarnog kralja Gambrinusa, koji se smatra patronom piva. Pivara Gambrinus se nalazi u Plzenu, istom gradu gde se proizvodi i Pilsner Urquell. Glavni proizvod pivare, Gambrinus Premium, je lager pivo sa sadržajem alkohola od oko 5%.

Gambrinus se ističe svojim blagim, ali karakterističnim ukusom, koji kombinuje slatkoću ječma i blagu gorčinu hmelja. Pored svog klasičnog lagera, Gambrinus takođe proizvodi i nekoliko drugih vrste piva, uključujući tamne i specijalne lagera, ističući se svojom inovativnošću u češkom pivarstvu.

Gambrinus
Gambrinus

02 Budweiser Budvar Brewery

Brewery, osnovana 1895. godine u gradu České Budějovice (poznatom kao Budweis na nemačkom), proizvodi “Budweiser Budvar”. Ovo pivo spada u kategoriju lagera sa 5% alkohola. Njegova specifičnost leži u dužem periodu fermentacije od oko 90 dana, što je znatno duže u poređenju sa uobičajenim lagerima. Korišćenje Moravskog ječma i Saaz hmelja daje ovom pivu bogatu aromu i pun ukus.

Budweiser Budvar je poznat i po pravnoj bitci sa američkom pivarom Anheuser-Busch oko prava na ime “Budweiser”, što dodatno naglašava njegovu bogatu istoriju i tradiciju. Pivara je postala simbol nacionalnog ponosa, te je često predmet poseta ljubitelja piva iz celog sveta.

Budweiser Budvar
Budweiser Budvar

 

01 Pilsner Urquell

Pilsner Urquell, doslovno znači “Prvobitni pilsner”, je prvi pilsner na svetu i predstavlja standard za ovaj stil piva. Prvi put ga je skuvala pivara Pilsner Urquell 1842. godine u gradu Plzenj u Češkoj. Ovo pivo je bistro, sa zlatnom bojom i sadržajem alkohola od 4,4%. Njegova jedinstvenost leži u metodi kuvanja koja koristi “mekanu” vodu i Saaz hmelj, koji mu daje prepoznatljivu aromu i gorčinu.

Pilsner Urquell je takođe poznat po svojoj revolucionarnoj metodi fermentacije na niskim temperaturama. Zanimljivo je da se ovo pivo i danas služi iz tradicionalnih hrastovih buradi u pivnicama širom Češke, što dodatno ističe njegov autentični ukus i nasleđe.

Pilsner Urquell
Pilsner Urquell

Kroz ovaj zavodljivi putovanje svetom čeških piva, otkrili smo raznolikost i bogatstvo koje Češka nudi u svetu pivarstva. Od istorijskih pivara koje su očuvali tradicionalne metode do savremenih varijacija koje testiraju granice ovog umetničkog zanata, češka piva su prava paleta ukusa i stilova.

Svako od ovih deset piva predstavlja jedinstvenu priču i doprinos češkoj pivarskoj baštini. Bez obzira na lični ukus, svako može pronaći češko pivo koje odgovara njegovim preferencijama, dok istovremeno istražuje bogatu istoriju i kulturu jedne od najvećih pivarskih nacija sveta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)