Factum List

16/03/2024 Film Komentari

10 zanimljivosti o filmu “Zelena Knjiga”

10 zanimljivosti o filmu “Zelena Knjiga”
10 zanimljivosti o filmu “Zelena Knjiga”

Film “Zelena knjiga” (eng. “Green Book”), koji je svoju premijeru doživeo 2018. godine, predstavlja jedno od onih kinematografskih dela koje izazivaju duboke emocije, pokreću važne društvene teme i ostavljaju trajan utisak na svoju publiku.

Ova dramatična priča, smeštena u turbulentnu 1962. godinu, vodi nas na putovanje američkim jugom, prikazujući nam složen odnos između dvojice muškaraca različite rasne i kulturne pozadine.

U centru priče nalaze se afroamerički pijanista Don Shirley i njegov italijansko-američki vozač Tony Vallelonga, čije se neočekivano prijateljstvo razvija na pozadini duboko ukorenjenih rasnih podjela u Americi.

Iako je film dočekan sa mešovitim kritikama, njegova emotivna snaga i izvanredne glumačke izvedbe Mahershale Alija i Viga Mortensena uspele su da osvoje srca gledalaca širom sveta, kao i da donesu filmu prestižne nagrade, uključujući Oskara za najbolji film. “Zelena knjiga” postala je više od pukog filmskog narativa; ona je postala važan razgovor o istoriji, kulturi i mogućnosti ljudskog povezivanja preko granica koje nas često dele.

10. Put ka Oskaru

Film “Zelena knjiga” nije bio očekivani favorit za Oskara za najbolji film, posebno zbog konkurencije poput “Roma” i “Bohemian Rhapsody”. Međutim, njegova pobeda pokazuje snagu priče koja se bavi pitanjima rasizma, prijateljstva i promene, odjekujući s emotivnom resonancom među glasačima Akademije.

Uprkos kritikama koje su ga pratile zbog pojednostavljivanja kompleksnih tema, film je uspeo da se izbori za mesto u srcima članova Akademije, zahvaljujući sjajnim glumačkim nastupima i režiji koja je naglasila važnost međuljudskih odnosa i razumevanja.

09. Inspirisan istinitom pričom

Priča o neobičnom prijateljstvu između afroameričkog klasičnog pijaniste Dona Shirleyja i njegovog italijansko-američkog vozača Tonyja Vallelonge služila je kao inspiracija za film “Zelena knjiga”. Film istražuje kako su njih dvojica, uprkos razlikama u pozadini i stavovima, uspeli da prevaziđu predrasude i nauče jedan od drugog tokom putovanja kroz duboko segregirani američki jug.

Ova stvarna priča pruža uvid u složene odnose koji prelaze granice rase i klase, naglašavajući univerzalne teme prijateljstva i ljudskosti.

Inspirisan istinitom pričom
Inspirisan istinitom pričom

08. Neobičan izbor reditelja

Peter Farrelly, poznatiji po svom radu na komedijama, napravio je iznenađujuće zaokret u svojoj karijeri sa “Zelenom knjigom”. Ovaj film predstavljao je značajnu promenu u tonu za Farrellyja, pokazujući njegovu sposobnost da rukovodi ozbiljnijim temama i narativima.

Farrellyjev pristup kombinovanju humora sa ozbiljnim temama pomogao je filmu da na efektan način obradi teške teme, čineći priču dostupnijom i angažovanijom za širu publiku.

07. Metoda rada glumaca

Mahershala Ali uložio je značajan trud u pripremu za ulogu Dona Shirleyja, učeći osnove sviranja klavira kako bi što verodostojnije preneo svoj lik na ekran. Iako je zahtevna muzika u filmu zahtevala angažovanje profesionalnih pijanista za snimanje, Alijev rad na razumevanju muzike i načina na koji se Don izražavao kroz sviranje dodatno je produbio njegovu izvedbu.

Ova predanost ulozi doprinela je njegovom osvajanju Oskara i naglasila važnost detaljnog pristupa prikazivanju stvarnih istorijskih ličnosti.

Metoda rada glumaca
Metoda rada glumaca

06. Snimanje u Luizijani

Iako se radnja odvija na različitim lokacijama američkog juga, većina snimanja “Zelene knjige” odvijala se u Luizijani. Odluka o snimanju na ovoj lokaciji bila je vođena delimično finansijskim razlozima, uključujući poreske olakšice koje Luizijana nudi filmskoj industriji.

Ova strategija omogućila je producentima da efikasno upravljaju budžetom, dok su istovremeno uspeli da na verodostojan način dočaraju epohu i mesta kroz koja protagonisti putuju.

05. Stvarna Zelena knjiga

“Zelena knjiga” bila je ključni element u filmu, ali i stvarni istorijski dokument koji je služio kao vodič za Afroamerikance tokom perioda jakih rasnih segregacija u Americi. Pravo ime vodiča bilo je “The Negro Motorist Green Book”, i objavljivan je decenijama kako bi pomogao crncima da pronađu sigurna mesta za odmor, jelo i gorivo. Ovaj aspekt filma osvetljava zaboravljeni deo američke istorije, naglašavajući važnost ovakvih resursa u teškim vremenima.

Stvarna Zelena knjiga
Stvarna Zelena knjiga

04. Kontroverze i kritike

Iako je “Zelena knjiga” naišla na široko priznanje i osvojila više nagrada, film je takođe bio predmet kontroverzi. Kritike su se fokusirale na optužbe da film preuveličava ulogu “belog spasioca” i pojednostavljuje složene rasne odnose.

Ove kontroverze pokrenule su važne rasprave o načinu na koji se istorijske teme rasizma i segregacije prikazuju u popularnoj kulturi, naglašavajući potrebu za pažljivijim i autentičnijim pristupom.

03. Odnos između glavnih likova

Film prikazuje Tonyja i Dona kao bliske prijatelje, ali porodica Dona Shirleyja osporila je ovu interpretaciju, tvrdeći da njihov odnos nije bio toliko intiman. Ova diskrepancija između filmske priče i stvarnih događaja izazvala je dodatne debate o slobodama koje scenaristi i reditelji uzimaju pri adaptaciji stvarnih priča za filmsko platno, kao i o odgovornosti za verno prikazivanje istorijskih ličnosti i događaja.

Odnos između glavnih likova
Odnos između glavnih likova

02. Prihod od prodaje ulaznica

“Zelena knjiga” je ostvarila izuzetan komercijalni uspeh, zarađujući znatno više od svog početnog budžeta. Ovaj finansijski uspeh pokazuje kako filmovi koji se bave teškim temama, kao što su rasizam i prijateljstvo preko rasnih linija, mogu da imaju snažan odjek kod publike širom sveta, generišući značajan prihod u bioskopima.

“Zelena knjiga” je zaradila više od 320 miliona dolara širom sveta, što je impresivan uspeh za film sa budžetom od samo 23 miliona dolara.

01. Edukativni efekat

Kroz svoju popularnost i široko prihvaćanje, “Zelena knjiga” je pomogla u podizanju svesti o rasnoj nepravdi i istoriji segregacije u Sjedinjenim Državama. Film je pokrenuo rasprave o važnosti razumevanja i prepoznavanja prošlih nepravdi, kao i o kontinuiranom radu na prevazilaženju predrasuda i diskriminacije.

Osim što pruža zabavu, “Zelena knjiga” služi kao podsjetnik na važne lekcije iz američke istorije i potrebu za empatijom i razumevanjem u današnjem društvu.

“Zelena knjiga” je film koji je uspeo da prevaziđe svoje inicijalne kontroverze i kritike, postavši jedan od važnijih kinematografskih dela savremenog doba koji se bavi temama rasizma, prijateljstva i ljudske solidarnosti. Kroz priču o putovanju Dona Shirleyja i Tonyja Vallelonge, film istražuje duboke društvene podjele i lične predrasude, dok istovremeno nudi nadu u mogućnost međusobnog razumevanja i poštovanja.

Ovaj film ne samo da slavi snagu prijateljstva koje prevazilazi rasne i kulturne granice, već i podseća na važnost empatije u našim međuljudskim odnosima. “Zelena knjiga” je, uprkos svojim nedostacima i kritikama, postala simbol za potrebu da se suočimo sa mračnim delovima naše istorije i da radimo na izgradnji pravednijeg i inkluzivnijeg društva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)