Factum List

01/04/2024 Istorija Komentari

10 žena koje su promenile istoriju

10 žena koje siu promenile istoriju
10 žena koje siu promenile istoriju

Kroz istoriju, mnoge žene su imale ključne uloge u oblikovanju društva, politike i kulture, ostavljajući neizbrisiv trag na stranicama istorije. Od drevnih vremena, preko srednjeg veka, pa sve do modernog doba, ove hrabre i odlučne žene probijale su barijere i mijenjale tokove istorije svojim delovanjem.

U ovom pregledu, osvrnućemo se na živote i dostignuća nekih od najznačajnijih žena koje su svojim delovanjem zauvek promenile svet. Od Kleopatre i Marije Terezije, preko Ivane Orleanske i Katarine Velike, do Margaret Tačer i Benazir Buto, ove žene su bile simboli snage, hrabrosti i neustrašivosti, demonstrirajući da veliki uticaj ne poznaje granice pola.

10. Kleopatra – Egipat

Kleopatra VII Teofilopator bila je poslednja aktivna vladarka Ptolemejskog kraljevstva Egipta, poznata po svojoj lepoti, političkoj snalažljivosti i romansama sa Julijem Cezarom i Markom Antonijem. Njeno vreme na vlasti obeleženo je političkim previranjima i pokušajima da očuva nezavisnost Egipta u doba kada je Rimski imperij ekspandirao.

Kleopatra je postala simbol inteligentne i moćne žene koja je koristila svoje sposobnosti da utiče na tok istorije. Njena smrt, za koju se veruje da je bila samoubistvo, označila je kraj Ptolemejske dinastije i učinila Egipat provincijom Rimskog carstva.

Kleopatra
Kleopatra

09. Marija Terezija – Austrija

Kao arhidušesa Austrije i kraljica Ugarske i Češke, Marija Terezija je vladala jednom od najvećih evropskih sila sredinom 18. veka. Unapredila je obrazovanje, reformisala vojsku i administraciju, i proširila socijalne reforme.

Bila je majka 16 dece medju kojima i Marie Antoinette. Poznata je po svojoj snažnoj volji i odlučnosti da ojača i modernizuje Habsburšku monarhiju uprkos otporu unutrašnjih i spoljnih protivnika. Njena vladavina obeležena je velikim sukobima, uključujući Rat za austrijsko nasleđe, ali i unapređenjem života svojih podanika.

Marija Terezija
Marija Terezija

08. Jovanka Orleanka – Francuska

Devica Orleanska, nacionalna herojka Francuske, koja je vođena svojim vizijama i dubokom verom, preuzela ključnu ulogu u Stogodišnjem ratu između Francuske i Engleske. Njena hrabrost i vođstvo u bitkama inspirisali su francuske trupe i doprineli preokretu rata u korist Francuske.

Nakon što je uhvaćena od strane Burgundaca, predana je Englezima, suđena i spaljena na lomači kao jeretik. Posthumno rehabilitovana, Ivana je kanonizovana kao svetica, ostajući simbol hrabrosti i patriotizma.

Jovanka Orleanka
Jovanka Orleanka

07. Katarina Velika – Ruska

Nemačka princeza koja je postala ruska carica, Katarina Velika je jedna od najpoznatijih vladara Rusije, čija je vladana obeležena proširenjem teritorija, unutrašnjim reformama i pokroviteljstvom nad umetnošću i prosvetiteljstvom.

Pod njenom vlašću, Rusija je postala jedna od vodećih evropskih sila. Katarina je bila vešt političar, promovišući zapadnjačke ideje i kulturu unutar Rusije, dok je istovremeno održavala čvrstu kontrolu nad vlasti i ekspanzijom carstva.

Katarina Velika
Katarina Velika

06. Elizabeta I – Engleska

Elizabeta I, kći Henrija VIII, jedna je od najpoštovanijih i najduže vladajućih monarha u engleskoj istoriji. Njeno vladanje, poznato kao Elizabetansko doba, bilo je zlatno doba u engleskoj istoriji, karakterisano procvatom umetnosti, kulture i teatra, i Šekspirom kao njenim savremenikom.

Elizabeta je uspela da održi stabilnost unutar zemlje uprkos verskim sukobima i da ojača englesku mornaricu, što je kulminiralo pobedom nad španskom Armadom.

Elizabeta I
Elizabeta I

05. Kraljica Viktorija – Engleska

Kraljica Viktorija, vladarka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Irske, simbol je ere velikih industrijskih, kulturnih i naučnih promena. Njeno vladanje, najduže u istoriji Britanije do toga doba, obeleženo je ekspanzijom Britanskog carstva i unutrašnjim reformama.

Viktorija je ostavila dubok trag za doba svoje vladavine, poznato kao Viktorijansko, koje karakteriše stroga moralna pravila i veliki napredak u tehnologiji i industriji.

Kraljica Viktorija
Kraljica Viktorija

04. Angela Merkel – Nemačka

Angela Merkel, prva žena na mestu kancelara Nemačke, vodila je zemlju kroz nekoliko globalnih finansijskih kriza, postavljajući standarde za liderstvo u teškim vremenima. Njena pragmatičnost, odlučnost i sposobnost da postigne kompromise učvrstili su njen položaj kao jednog od najuticajnijih lidera u modernoj Evropi.

Merkelova je poznata po svojoj politici otvorenih vrata za izbeglice, što je bila jedna od najkontroverznijih i najhumanijih odluka njenog vladanja.

Angela Merkel
Angela Merkel

03. Margaret Tačer – Britanija

Margaret Tačer, poznata kao “Gvozdena dama”, bila je prva žena premijerka Ujedinjenog Kraljevstva. Njeno vladanje od 1979. do 1990. godine karakteriše sprovođenje ekonomskih politika usmerenih na deregulaciju, privatizaciju državnih preduzeća i smanjenje moći sindikata, što je duboko transformisalo britansko društvo i ekonomiju.

Tačerova je bila poznata po svojoj čvrstoj spoljnoj politici, uključujući vođenje zemlje u Falklandskom ratu, kao i po snažnom protivljenju Sovjetskom Savezu tokom Hladnog rata. Njena sposobnost da se održi na vlasti uprkos brojnim kontroverzama i izazovima ostavila je dubok trag na političkom pejzažu Velike Britanije.

Margaret Tačer
Margaret Tačer

02. Indira Gandi – Indija

Indira Gandi bila je prva i do danas jedina žena premijerka Indije, služeći dva mandata od 1966. do 1977. i od 1980. do svoje smrti 1984. godine. Njeno vladanje karakteriše pokretanje programa zelene revolucije koja je imala za cilj povećanje poljoprivredne proizvodnje u Indiji, kao i kontroverzne mere poput vanrednog stanja od 1975. do 1977. godine.

Gandijeva je igrala ključnu ulogu u oblikovanju moderne Indije, vodeći zemlju kroz period značajnih političkih i ekonomskih promena, uprkos brojnim izazovima, uključujući političke nemire i sukobe.

Indira Gandi
Indira Gandi

01. Benazir Buto – Pakistan

Benazir Buto bila je prva žena koja je vodila muslimansku državu u moderno doba, služeći kao premijerka Pakistana dva puta, prvi put od 1988. do 1990. i drugi put od 1993. do 1996. godine. Kćerka bivšeg premijera Zulfikara Ali Butoa,

Benazir je naslijedila njegovu političku ulogu nakon što je on pogubljen 1979. godine. Njeno vladanje karakteriše borba za demokratizaciju i ekonomski razvoj Pakistana, uprkos političkim turbulencijama, korupcijskim skandalima i sukobu sa vojnim i konzervativnim snagama unutar zemlje.

Buto je bila simbol otpora diktaturi i borbe za demokratiju, a njen tragični atentat 2007. godine duboko je potresao Pakistan i međunarodnu zajednicu, ostavljajući trajno nasleđe u borbi za prava žena i demokratiju.

Benazir Buto
Benazir Buto

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)