Factum List

02/04/2024 Film Komentari

10 fascinantnih tajni filma ‘Barbie’ koji će Vas oduševiti

10 fascinantnih tajni filma 'Barbie' koji će Vas oduševiti
10 fascinantnih tajni filma ‘Barbie’ koji će Vas oduševiti

Film “Barbie” iz 2023. godine je filmsko ostvarenje koje se pamti ne samo po svojoj živopisnoj estetici i zabavnom sadržaju, već i po slojevitosti koja se otkriva kroz raznovrsne reference na pop kulturu, inspiracije i domišljato ubačene detalje.

Kreiran od strane Grete Gerwig, ovaj film je putovanje koje prelazi granice običnog zabavnog sadržaja, uvodeći gledaoce u dublje slojeve priče koja se tiče svih nas. Kroz avanture Margot Robbie i Ryana Goslinga film “Barbie” postavlja pitanja o identitetu, samootkrivanju i značaju koji određene igračke mogu imati u životima mladih devojaka.

Ovih deset zanimljivih činjenica dodatno obogaćuju doživljaj gledanja filma, otkrivajući nam koliko je pažnje, ljubavi, ali i istraživanja uloženo u stvaranje ovog jedinstvenog filmskog dela.

10. Prva scena filma Barbie je omaž filmu 2001: Odiseja u svemiru

Film počinje scenom gde devojčice igraju sa svojim bebama lutkama dok se ne pojavi prva gigantska Barbie pred njima, odmah privlačeći svu njihovu pažnju i ljubav od zastarelih lutaka.

Ova sekvenca je rekreacija scene “Zora čovečanstva” iz Kubrickovog filma “2001: Odiseja u svemiru”, gde se ogroman monolit pojavljuje među majmunima i dovodi do razvoja svesti kod ljudi. Neki kadrovi su identični originalu, jasno definisajući inspiraciju koju je Greta Gerwig preuzela od klasičnog filma.

Prva scena filma Barbie je omaž filmu 2001: Odiseja u svemiru
Prva scena filma Barbie je omaž filmu 2001: Odiseja u svemiru

09. Sasha i njene prijateljice potencijalno predstavljaju Bratz lutke

Kada Barbie stigne u stvarni svet, susreće četiri devojke, uključujući Sashu, kćerku Glorije, koje je osuđuju i govore da se nisu igrale sa Barbie od kad su imale pet godina.

Oštroumni gledaoci primetili su da Sasha i njene prijateljice savršeno odgovaraju četiri Bratz lutke, koje devojke obično počinju da preferiraju kada odrastu iz Barbie faze. Sashina majka je čak naziva “Bunny Boo”, nadimkom za Sashu lutku i njenog ljubimca zeca iz Bratz sveta.

asha i njene prijateljice potencijalno predstavljaju Bratz lutke
asha i njene prijateljice potencijalno predstavljaju Bratz lutke

08. Višestruke reference na Čarobnjaka iz Oza bile su savršene za Barbie

Greta Gerwig je govorila o uticaju filma “Čarobnjak iz Oza”, posebno o veličanstvenim studijskim scenama i “autentično veštačkom” osećaju koji je želela da emulira u Barbie. Kada Barbie napušta Zemlju Barbie, prolazi pored bioskopa koji prikazuje “Čarobnjaka iz Oza”. Dalje, put koji je izvodi iz njene zone komfora je Pink Brick Road, što je paralela sa Yellow Brick Road kojim Dorothy putuje u klasičnom filmu.

Višestruke reference na Čarobnjaka iz Oza bile su savršene za Barbie
Višestruke reference na Čarobnjaka iz Oza bile su savršene za Barbie

07. Dodir ruku Ruth i Barbie ogledalo je “Stvaranja Adama” od Michelangela

Scena u kojoj se ruke Ruth Handler, tvorca Barbie, i Barbie dodiruju dok Ruth služi čaj, dizajnirana je da liči na “Stvaranje Adama” od Michelangela.

Ovaj detalj dodaje dubinu jednostavnoj sceni, ističući kako je Ruth bila ta koja je dala život Barbie i pokrenula maštu devojčica širom sveta. Ovo je bio izuzetno poetski trenutak koji dokazuje složenost naizgled “lakog” filma.

Dodir ruku Ruth i Barbie ogledalo je "Stvaranja Adama" od Michelangela
Dodir ruku Ruth i Barbie ogledalo je “Stvaranja Adama” od Michelangela

06. Statua Pegaza i znak za vilu u Zemlji Barbie dodali su dašak maštovitosti filmu

Film Barbie ističe bogatu istoriju Barbie kroz Easter eggse poput statue Pegaza na plaži u Zemlji Barbie, što je omaž popularnom animiranom filmu Barbie i magija Pegaza. Takođe, veliki znak Barbie kao vile u pozadini scena na plaži referenca je na Barbie: Tajna vile. Ovi animirani filmovi bili su nezamenljiv deo detinjstva mnogih devojčica.

Statua Pegaza i znak za vilu u Zemlji Barbie dodali su dašak maštovitosti filmu
Statua Pegaza i znak za vilu u Zemlji Barbie dodali su dašak maštovitosti filmu

05. Čudna odluka Barbie za Stereotipnu Barbie baš kao u Matriksu

Jedan od ključnih trenutaka filma je kada Čudna Barbie nudi Stereotipnoj Barbie izbor između dva različita predmeta: ostati u Zemlji Barbie ili otići u stvarni svet. Ova scena je jasan omaž sceni u Matriksu gde Neo birа između crvene i plave pilule, obe opcije predstavljaju životno promenljive izbore.

Čudna odluka Barbie za Stereotipnu Barbie baš kao u Matriksu
Čudna odluka Barbie za Stereotipnu Barbie baš kao u Matriksu

04. Aerodrom u Zemlji Barbie zove se BAX

Aerodrom u Zemlji Barbie nazvan je BAX, inspirisan stvarnim LAX aerodromom. Ovaj detalj pokazuje koliko je Barbie univerzum detaljno razrađen u filmu i čini ga još relatabilnijim za gledaoce.

Aerodrom u Zemlji Barbie zove se BAX
Aerodrom u Zemlji Barbie zove se BAX

03. Muž Glorije je stvarni partner Amerike Ferere

Kratka pojava muža Glorije u filmu zapravo je stvarni suprug Amerike Ferere, Ryan Piers Williams. Njegova uloga dodaje domaći i topao element filmu, posebno kada Barbie kaže “Sí, se puede”, što je slogan koji ima političke konotacije ali je takođe poznat iz ranijih uloga Amerike Ferere.

Muž Glorije je stvarni partner Amerike Ferere
Muž Glorije je stvarni partner Amerike Ferere

02. Žena na autobuskoj stanici je legendarna kostimografkinja Ann Roth

Kada Barbie sedi na autobuskoj stanici, susreće stariju damu, koju glumi legendarna kostimografkinja Ann Roth. Ovaj cameo je divan momenat u filmu, ističući Rothovu važnost u filmskoj industriji, umesto da se pojavljuje Barbara Handler, žena koja je inspirisala Barbie.

Žena na autobuskoj stanici je legendarna kostimografkinja Ann Roth
Žena na autobuskoj stanici je legendarna kostimografkinja Ann Roth

01. Realne scene porodice glumaca i ekipe

Konačna montaža filma Barbie sadrži emotivne klipove devojčica i žena koje proslavljaju život, dolazeći od stvarnih majki, ćerki, sestara i prijateljica glumačke ekipe i ekipe filma. Greta Gerwig je zamolila svoju ekipu da dostavi ove snimke, dodajući duboki lični sloj završnoj sekvenci filma.

Realne scene porodice glumaca i ekipe
Realne scene porodice glumaca i ekipe

Film “Barbie” predstavlja mnogo više od puke zabave i šarenolike estetike. On se duboko zalaže za istraživanje tema identiteta, emancipacije i moći imaginacije, koristeći se bogatom tapiserijom pop kulture, filmskih referenci i metafora koje obogaćuju svaki njegov segment.

Kroz pažljivo osmišljene scene, likove i dijaloge, Greta Gerwig uspela je da stvori film koji je istovremeno omaž klasičnoj igrački i provokativna priča o odrastanju, snazi izbora i važnosti samospoznaje. Uz izvanredne glumačke performanse, vizuelno impresivno okruženje i slojevitu naraciju, “Barbie” ne samo da zaslužuje pažnju šireg auditorijuma, već i poziva na ponovno gledanje, otkrivajući nove slojeve i značenja sa svakim pregledom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)