Factum List

03/04/2024 Priroda Komentari

10 zanimljivosti o Sahari koje morate znati

10 zanimljivosti o Sahari koje morate znati
10 zanimljivosti o Sahari koje morate znati

Sahara, najveća topla pustinja na svetu, predstavlja jedno od najzapanjujućih prirodnih čuda naše planete. Ovaj ogromni pejzaž, koji se proteže kroz 11 zemalja Severne Afrike, krije u sebi tajne drevnih civilizacija, rietke životinjske vrste prilagođene ekstremnim uslovima i geografske fenomene koji izazivaju divljenje.

Iako na prvi pogled deluje kao beskrajna pustoš, Sahara je dinamičan ekosistem čija se lepota i tajne razotkrivaju onima koji su spremni da zavire iza zavese peska i sunca. U nastavku vam predstavljamo 10 fascinantnih činjenica o Sahari koje će vas iznenaditi i možda inspirisati da sami istražite ovu neobičnu destinaciju.

10. Najviša tačka Sahare

Vulkan Emi Koussi, koji se uzdiže na visinu od 3,415 metara iznad nivoa mora, predstavlja najvišu tačku Sahare. Smešten u planinama Tibesti na severu Čada, ovaj štitasti vulkan obiluje lavinim kupolama, vulkanskim konusima i tokovima lave, koji svedoče o njegovoj bogatoj vulkanskoj istoriji.

Današnje aktivnosti uključuju fumarole na njegovoj južnoj osnovi i tople izvore koji zagrevaju vodu do temperature od 37 stepeni Celzijusa, što pruža izvanrednu priliku za opuštajuće kupanje.

09. Jezera u Sahari

Iako se Sahara često doživljava kao beskrajna pustinja, ona zapravo sadrži više od 20 jezera, uključujući jedino slatkovodno jezero Čad. Osim jezera, Sahara obiluje i sa preko 90 oaza, koje služe kao ključna staništa za divlje životinje i ljudske naselje. Ovi vodeni izvori predstavljaju oaze mira i života u srcu surove pustinje.

Vulkan Emi Koussi
Vulkan Emi Koussi

08. Sahara doživljava dramatične klimatske promene

Sahara doživljava dramatične klimatske promene svakih 41.000 godina, prelazeći iz ekstremnih sušnih uslova i bogate savane. Ove promene su rezultat oscilacije Zemljine ose, što utiče na raspodelu padavina i transformiše pejzaž Sahare, pružajući jedinstven uvid u dinamičnost prirodnih procesa na Zemlji.

07. Ekstremne temperature

Sahara je poznata po svojim ekstremnim temperaturama, koje tokom dana mogu doseći do 50 stepeni Celzijusa, dok noću mogu drastično pasti, ponekad do -4 stepeni Celzijusa. Ovaj dramatičan pad temperature predstavlja izazov za putnike, ali i fascinantan prirodni fenomen koji podseća na neumoljivost i nepredvidivost pustinjskog okruženja.

Priprema za ove uslove zahteva pažljivo planiranje, što uključuje adekvatnu zaštitu od sunca tokom dana i toplu odeću za hladne noćne uslove, čime se osigurava sigurno i ugodno iskustvo istraživanja Sahare.

Kamile su najčešće asocijacija na pustinju
Kamile su najčešće asocijacija na pustinju

06. Raznolik teren

Dok mnogi zamisljaju Saharu kao beskrajnu pustinju peska, stvarnost je mnogo raznovrsnija. Osim peščanih dina koje čine oko 25% njene površine, Sahara se sastoji od planina, suvih dolina, i stenovitih platoa koji pričaju priču o geološkoj prošlosti ovog regiona.

Ova raznolikost terena nudi bogat spektar pejzaža za istraživanje, od veličanstvenih peščanih dina Erg Chebbi do stenovitih formacija Tassili n’Ajjer, pružajući jedinstvenu pozadinu za avanture i otkrića.

05. Dinosauri u Sahari

Sahara je bogata paleontološkim nalazištima, uključujući fosile dinosaura koji pružaju dragocene uvide u praistorijski život na Zemlji. Pronađeni fosili, kao što je Mansourasaurus shahinae, otkrivaju postojanje velikih dinosaurusa koji su nekad lutali ovim područjem, pružajući značajne informacije o ekološkim i geološkim promenama koje su se odigrale na ovom području tokom miliona godina.

Peščana dina Erg Chebb
Peščana dina Erg Chebb

04. Životinjski svet Sahare

Pustinja Sahara dom je raznovrsnih životinjskih vrsta koje su se prilagodile njenim ekstremnim uslovima. Pored kamila, koje su najčešće asocijacija na pustinju zbog njihove upotrebe od strane ljudi, Sahara je dom i za feneke (pustinjske lisice), adaks antilope, Dorcas gazele i saharske geparde.

Ove životinje su razvile jedinstvene adaptacije koje im omogućavaju preživljavanje u surovim pustinjskim uslovima, uključujući visoku toleranciju na toplotu i sposobnost da dugo vremena izdrže bez vode.

03. “Pevačke dine”

Fenomen “pevačkih dina” u Sahari predstavlja jednu od najmisterioznijih prirodnih pojava, gde dine proizvode zvukove koji podsećaju na pevanje ili zviždanje, kada se pesak pokreće. Ovaj fenomen privlači naučnike i avanturiste jednako, nudeći retku priliku da se doživi ova prirodna simfonija.

Iako postoje teorije koje objašnjavaju kako ovi zvuci nastaju, “pevačke dine” i dalje ostaju jedna od velikih prirodnih zagonetki Sahare.

Sahara je poslužila kao lokacija za snimanje Ratova Zvezda
Sahara je poslužila kao lokacija za snimanje Ratova Zvezda

02. Prostranstvo Sahare

Razapeta preko 11 zemalja, Sahara je ogromno i raznoliko prostranstvo koje obuhvata više od 9 miliona kvadratnih kilometara. Sahara nije samo geografski fenomen, već i mesto susreta različitih naroda, tradicija, i istorija, što je čini fascinantnim predmetom za istraživanje kako iz prirodnih, tako i iz humanističkih nauka. Sahara zauzima treće mesto među najvećim pustinjama sveta, nakon antarktičke i arktičke, ali je bez premca najveća “vruća” pustinja.

01. Sahara u filmskoj industriji

Sahara je više puta poslužila kao lokacija za snimanje filmova, uključujući čuvenu franšizu “Ratovi zvezda”. Tunis, a posebno njena pustinjska područja, izabrana su za kreiranje izmišljenih gradova kao što su Tatooine i Matmata, pružajući autentičan i nezaboravan pejzaž koji je doprineo atmosferi filma. Ove lokacije danas privlače fanove serijala, nudeći im priliku da istraže napuštene i preuređene filmske setove.

Sahara nije samo obična pustinja; ona je svet pun čuda, istorije i neobičnih prirodnih fenomena. Sahara otkriva svoje tajne onima koji su dovoljno radoznali da ih traže. Bilo da je posmatrate kroz stranice knjige, ekrane vaših uređaja ili lično kročite na njen pesak, Sahara ostaje večni simbol prirodne lepote i neistraženih misterija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)