Factum List

19/04/2024 Nauka Komentari

10 drevnih kineskih pronalazaka

10 drevnih kineskih pronalazaka
10 drevnih kineskih pronalazaka

Drevna Kina je kolevka nekih od najznačajnijih izuma koji su oblikovali svet u kojem danas živimo. Od pronalaska papira koji je revolucionisao način na koji zabeležavamo informacije, do sofisticiranih tehnologija poput seizmografa koji detektuje zemljotrese, kineski izumi su demonstrirali izuzetan inovacioni duh i tehničko znanje.

Ovi izumi nisu samo unapredili dnevni život i ekonomsku praksu u drevnoj Kini, već su ostavili trajan uticaj na globalnom nivou, podstičući razvoj i napredak u različitim oblastima. U ovom tekstu, osvrnućemo se na deset izvanrednih izuma drevne Kine koji su zaslužni za oblikovanje modernog sveta.

10. Toaletni Papir

Toaletni papir je jedan od manje poznatih, ali izuzetno značajnih izuma drevne Kine. Njegova upotreba seže u šesti vek, kada je bio rezervisan isključivo za kinesku elitu, punih 1300 godina pre nego što je ovaj izum prihvaćen u ostatku sveta.

Toaletni papir je proizvodila kineska provincija Zhejiang, gde je već do 14. veka godišnje proizvedeno preko 10 miliona pakovanja. Ovaj izum predstavlja značajan korak u razvoju lične higijene i svakodnevnog komfora, pokazujući kako su kineske inovacije bile usmerene na poboljšanje kvaliteta života.

09. Papir

Izum papira se pripisuje Cai Lunu, visokom zvaničniku na dvoru Han dinastije oko 105. godine naše ere. Pre izuma papira, Kinezi su pisali na bambusovim pločama i svilenim tkaninama, što je bilo nepraktično i skupo. Cai Lun je razvio metod koristeći staru tkaninu, konopac, ribarske mreže i kore drveća kao sirovine.

Ovaj papir, iako primitivan po današnjim standardima, bio je znatno jeftiniji i praktičniji od prethodnih materijala. Izum papira omogućio je lakše širenje znanja i kulture, što je vremenom doprinelo otvaranju prvih javnih biblioteka u Kini.

Izum papira se pripisuje Cai Lunu
Izum papira se pripisuje Cai Lunu

08. Kompas

Kineski izum kompasa datira iz perioda dinastije Han, kada je prvi put korišćen magnetit za pravljenje primitivnih kompasa. Ovi rani kompasi bili su uglavnom korišćeni u feng shui praksama, za određivanje idealnog položaja zgrada i predmeta u prostoru.

Tek kasnije, oko 11. veka, kompas je počeo da se koristi u pomorskoj navigaciji, što je omogućilo kineskim trgovcima da putuju dalje i sigurnije po morima. Ovaj izum imao je veliki uticaj na razvoj pomorske trgovine i širenje kineskog uticaja na Daleki Istok i dalje.

07. Prah za pravljenje baruta

Barut je jedan od “četiri velika izuma” drevne Kine, za koji se smatra da je otkriven u 9. veku tokom dinastije Tang. Recept za barut, koji je sastojao od salitre (kalijum nitrat), uglja i sumpora, početno je korišćen za stvaranje vatrometa i pirotehničkih efekata. Međutim, njegova vojna primena brzo je postala očigledna, što je dovelo do razvoja prve topovske municije i drugih oblika vatrenog oružja.

Barut nije samo transformisao ratovanje u Kini, već je kasnije i širom sveta izmenio način vođenja bitaka, čineći srednjovekovne tvrđave zastarelim.

06. Štampa

Štampa je u Kini razvijena tokom dinastije Tang, ali je njen najraniji i najpoznatiji oblik, drvena blok štampa, doživela procvat tokom dinastije Song. Ova tehnika uključivala je rezbaranje tekstova na drvenim blokovima, koji su zatim bili umočeni u mastilo i korišćeni za štampanje na papir. Ova metoda je omogućila brže reprodukovanje tekstova i slika, što je dramatično povećalo dostupnost knjiga i obrazovnog materijala, stimulirajući pismenost i obrazovanje. Najznačajniji rani štampani rad je “Sutra Dijamanta” iz 868. godine. Tokom dinastije Yuan, izum pokretne štamparske mašine sa keramičkim pločicama dodatno je unapredio ovu tehniku, doprinoseći razvoju štampe širom sveta.

05. Porcelan

Kina je razvila izradu porcelana tokom dinastije Tang, ali je vrhunac dostigla tokom dinastije Song. Kineski porcelan, poznat po svojoj tankoj, prozirnoj strukturi i složenoj dekoraciji, izrađivan je iz kaolina i pečen na vrlo visokim temperaturama. Ove osobine su činile kineski porcelan izuzetno cenjenim u međunarodnoj trgovini.

Porcelan je često bio ukrašen složenim motivima inspirisanim prirodom, mitologijom ili klasičnim kineskim pričama. Popularnost kineskog porcelana širila se duž Puta svile, postavši prestižni izvozni artikal koji je uticao na keramičke tehnike u drugim kulturama.

Kineski izum kompasa datira iz perioda dinastije Han
Kineski izum kompasa datira iz perioda dinastije Han

04. Mehanički sat

Kineski mehanički sat, koji se koristio za merenje vremena i astronomskih posmatranja, predstavlja vrhunac drevne kineske mehaničke inženjerije. Prvi takvi satovi su bili vodeni satovi, poznati kao clepsydrae, koji su merili vreme kontrolisanim protokom vode.

U 11. veku, inženjer Su Song konstruisao je napredni astronomska sat-kula, koji je kombinovao vodeni mehanizam sa nebeskim globusom i satom koji je pokazivao ne samo vreme već i astronomske pojave. Ovaj sat je bio mehaničko čudo svoje ere, sposobno za prikazivanje preciznog vremena i slaganje sa astronomskim događajima.

03. Papirni novac

Papirni novac je uveden u Kini tokom dinastije Song, oko 11. veka, kao odgovor na rast ekonomske aktivnosti i teškoće u upotrebi teških metalnih novčića. Počevši kao privatne prometne obveznice ili potvrde koje su izdavale trgovačke kuće, papirni novac je ubrzo dobio zvanični oblik kada su ga vlasti počele izdavati za širu upotrebu. To je omogućilo lakšu trgovinu i pomoglo u upravljanju državnim finansijama, predstavljajući revoluciju u monetarnoj ekonomiji.

02. Setvena mašina

Setvena mašina je izmišljena kako bi se povećala efikasnost u poljoprivredi, a posebno u setvi. Ovaj izum se pripisuje Zhuge Liangu (181–234 n.e.), poznatom kao strateg i izumitelj iz perioda Tri kraljevstva. Mašina je bila dizajnirana tako da automatski rasporedi seme na ravnomerno raspoređene intervale u zemlji, što je omogućilo bržu setvu većih površina.

Ova inovacija značajno je poboljšala produktivnost u poljoprivredi i doprinela boljem iskorištavanju obradivih površina.

01. Seizmograf

Seizmograf, izum za detekciju zemljotresa, stvorio je Zhang Heng, astronom i matematičar iz Han dinastije, 132. godine n.e. Njegov uređaj bio je sposoban da detektuje zemljotrese koji su se dogodili na velikim daljinama. Seizmograf Zhang Henga bio je sofisticirani brončani instrument u obliku cilindra oko kog su se nalazile figure zmajeva sa otvorenim ustima, držeći metalne kuglice. Kada bi zemljotres uzdrmao instrument, mehanizam bi oslobodio kuglu iz usta zmaja, koja bi pala u brončani žabac, označavajući pravac iz kojeg dolazi zemljotres.

Izumi drevne Kine ostavili su neizbrisiv trag na svetsku istoriju, tehnologiju i kulturu. Od papira i štampe, koji su demokratizovali znanje, do kompasa i baruta, koji su promenili način kako se vodi trgovina i ratovanje, kineske inovacije su uticale na svaki aspekt ljudskog napretka.

Svaki od ovih izuma nosi u sebi priču o genijalnosti i kreativnosti drevnih umova koji su težili da unaprede svoje okruženje i olakšaju svakodnevni život. Kroz proučavanje ovih izuma, možemo bolje razumeti kako su drevne civilizacije doprinele našoj sadašnjosti, ali i kako nastavljaju da inspirišu buduće generacije inovatora i mislilaca širom sveta. Učenje o njima nije samo učenje o prošlosti, već i inspiracija za našu budućnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)