Factum List

Top 10 atrakcija u Pragu koje morate videti

10 atrakcija u Pragu koje morate videti
10 atrakcija u Pragu koje morate videti

Prag, poznat kao “Zlatni grad”, je jedan od najlepših gradova Evrope, bogat istorijom, kulturom i arhitekturom. Ovaj grad na obalama reke Vltave privlači milione turista svake godine, nudeći im niz znamenitosti koje oduzimaju dah.

Od impozantnog Praškog dvorca koji dominira gradskim horizontom, do romantičnog ambijenta Karlovog mosta, svaki kutak Praga odiše svojevrsnom magijom. U ovom vodiču, istražićemo deset najpoznatijih atrakcija Praga koje jednostavno morate videti prilikom vaše posete ovom čarobnom gradu.

10. Praški dvorac (Prague Castle)

Praški dvorac nije samo najveći dvorac na svetu, već je i jedan od najznačajnijih simbola češke državnosti. Ovaj ogromni kompleks, koji je bio epicentar čeških kraljeva, rimskih careva, a u sadasnje vreme i sediste  predsednika republike, pruža fascinantan uvid u bogatu istoriju zemlje.

Unutar zidina dvorca nalazi se niz značajnih zgrada, uključujući katedralu Svetog Vita, baziliku Svetog Jurja i Staru kraljevsku palatu. Dvorac je takođe poznat po svojim slikovitim vrtovima i panoramskim pogledima na Prag, što ga čini idealnim mestom za ljubitelje istorije i arhitekture.

Praški dvorac (Prague Castle)
Praški dvorac (Prague Castle)

09. Karlov most (Charles Bridge)

Karlov most, izgrađen na nalog cara Karla IV 1357. godine, prava je arhitektonska i umetnička riznica. Dugačak preko 500 metara, most spaja Staru i Novu četvrt Praga preko reke Vltave. Ova istorijska struktura je ukrašena sa 30 statua i skulpturalnih grupa svetaca, koje su prvobitno postavljene u 17. i 18. veku, a danas su zamijenjene replikama.

Most je takođe popularno mesto za umetnike, muzičare i prodavce suvenira, što stvara jedinstvenu atmosferu koja privlači turiste iz celog sveta.

Karlov most (Charles Bridge)
Karlov most (Charles Bridge)

08. Staromestski trg (Old Town Square)

Staromestski trg je istorijski epicentar Praga i jedno od najlepših urbanističkih trgova u Evropi. Trg je okružen nekim od najpoznatijih znamenitosti grada, uključujući Astronomski sat Orloj, koji privlači hiljade posetilaca koji žele da vide njegov svakosatni mehanizmički prikaz.

Drugi arhitektonski dragulji koji okružuju trg su crkva Svetog Nikole, čija impresivna barokna fasada dominira pejzažom, i gotska Tinska crkva. Trg je često središte gradskih proslava, festivala i drugih kulturnih događaja, što ga čini vitalnim mestom za doživljaj prave atmosfere Praga.

Staromestski trg (Old Town Square)
Staromestski trg (Old Town Square)

07. Nacionalni muzej (National Museum)

Nacionalni muzej u Pragu je najveći muzej u Češkoj i ključno mesto za istraživanje bogate češke kulturne i prirodne baštine. Smešten na Vaclavskom namestiju, ovaj impozantan neorenesansni objekat dom je raznovrsnih stalnih i privremenih izložbi koje obuhvataju sve od paleontologije i mineralogije do istorije, umetnosti i muzike.

Zgrada muzeja, koja je sam po sebi arhitektonska znamenitost, nedavno je renovirana i ponovo otvorena za javnost, pružajući posetiocima još bogatije iskustvo kroz svoje prostrane i moderno opremljene izložbene sale.

Nacionalni muzej (National Museum)
Nacionalni muzej (National Museum)

06. Jevrejska četvrt (Jewish Quarter)

Jevrejska četvrt u Pragu, poznata kao Josefov, smeštena je između Starog gradskog trga i reke Vltave. Ova oblast je od davnina bila centar jevrejske zajednice u Pragu i sačuvala je jedan od najkompletnijih kompleksa jevrejskih istorijskih spomenika u Evropi, uključujući nekoliko sinagoga kao što su Španjolska sinagoga i Staronova sinagoga, najstarija sinagoga u Evropi koja je još uvek u upotrebi.

Tu je i staro jevrejsko groblje, sa preko 12,000 nadgrobnih spomenika poredjanih u nekoliko slojeva, što ovom mestu daje posebno emotivan i istorijski značaj.

Jevrejska četvrt (Jewish Quarter)
Jevrejska četvrt (Jewish Quarter)

05. Petrin (Petřín Hill)

Petrin je zeleni brežuljak koji dominira zapadnim delom Praga, pružajući miran odlazak od užurbanosti gradskih ulica. Osim što je omiljeno mesto za šetnje među lokalnim stanovništvom i turistima, brežuljak nudi brojne atrakcije, uključujući labirint sa ogledalima i Petrin toranj, koji podseća na Ajfelov toranj u Parizu.

Sa vrha tornja posetioci mogu uživati u panorami na ceo grad. Osim toga, na Petrini su smešteni prelepi parkovi i vrtovi, kao što su Seminarni vrt i vrt Kinských, što ga čini idealnim mestom za piknik ili odmor u prirodi.

Petrin (Petřín Hill)
Petrin (Petřín Hill)

04. Plesna kuća (Dancing House)

Plesna kuća, poznata i kao “Fred i Ginger”, izdvaja se svojom jedinstvenom arhitekturom koja simbolizuje plesni par. Ovaj nekonvencionalni građevinski poduhvat, koji je završen 1996. godine, delo je arhitekte Franka Gehryja. Građevina se nalazi na obali reke Vltave i svojim dinamičnim, skoro fluidnim linijama predstavlja kontrast tradicionalnoj arhitekturi Praga.

Plesna kuća sadrži kancelarije, restoran na vrhu zgrade s izvanrednim pogledom na grad i izložbeni prostor otvoren za javnost, čineći je popularnom turističkom destinacijom.

Plesna kuća (Dancing House)
Plesna kuća (Dancing House)

03. Klementinum

Klementinum je jedan od najvećih kompleksa zgrada u Evropi, zauzimajući skoro dva hektara zemlje. Ovaj impozantni kompleks, nekada jezuitski koledž, danas je u njemu smeštena Nacionalne biblioteke Češke.

Klementinum je poznat po svojoj zadivljujućoj Baroknoj biblioteci, koja je često opisana kao jedna od najlepših biblioteka na svetu. Osim biblioteke, tu je i Astronomska kula s observatorijem iz koje se pruža predivan pogled na Prag. Klementinum je takođe poznat po svojoj bogatoj istoriji i arhitekturi, što ga čini ključnim mestom za ljubitelje knjiga i arhitekture.

Klementinum
Klementinum

02. Zlatna ulička (Golden Lane)

Zlatna ulička, smeštena unutar zidina Praškog dvorca, poznata je po svojim šarenim malim kućicama koje datiraju iz 16. veka. Ulička je dobila ime po zlatarima koji su nekada bili među njenim stanovnicima. Danas, ove minijaturne kuće služe kao muzejski prostori i suvenirnice.

Zlatna ulička takođe ima bogatu istoriju povezanost s alhemijom i znamenitim stanovnicima, uključujući Franza Kafku, koji je kratko živeo u kući broj 22. Ova živopisna ulica je jedna od najfotogeničnijih atrakcija u Pragu, privlačeći brojne posetioce zainteresovane za istoriju i arhitekturu.

Zlatna ulička (Golden Lane)
Zlatna ulička (Golden Lane)

01. Valdštajnski dvorac (Wallenstein Palace)

Valdštajnski dvorac, sagrađen u periodu od 1623. do 1630. godine za vojvodu Albrehta von Valdštajna, predstavlja jedan od najraskošnijih primera barokne arhitekture u Pragu. Dvorac se nalazi na Maloj Strani, i danas je sedište Senata Češke Republike. Posetioci mogu da obiđu prelepe dvorske vrtove koji su otvoreni za javnost i koji nude mirno utočište daleko od gradske vreve.

Vrtovi su poznati po svojim impresivnim skulpturama, vodenim površinama i pažljivo održavanim alejama. Unutar samog dvorca, značajne atrakcije uključuju glavnu salu sa izuzetnim freskama na plafonu koje prikazuju scene iz mitologije, kao i bogato ukrašene sobe koje odražavaju luksuz i moć Valdštajna.

Posebno se ističe i Sala sa terakotama, koja sadrži seriju impresivnih terakotnih figura. Valdštajnski dvorac ne samo da odiše istorijom i umetnošću, već pruža i uvid u političku istoriju Češke, čineći ga nezaobilaznom destinacijom za sve posetioce Praga.

Valdštajnski dvorac (Wallenstein Palace)
Valdštajnski dvorac (Wallenstein Palace)

Nakon obilaska ovih deset nezaobilaznih atrakcija, jasno je zašto je Prag jedna od najomiljenijih destinacija za putnike iz celog sveta. Svaki od ovih lokaliteta nudi jedinstven uvid u bogatu istoriju, kulturu i umetnost koja krase ovaj grad. Bilo da ste ljubitelj istorije, umetnosti ili jednostavno uživate u prelepim pejzažima, Prag ima nešto za svakoga. Zato, ne propustite priliku da doživite sve čari Praga, i uverite se zašto je ovaj grad često opisivan kao jedan od najlepših gradova na svetu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)