Factum List

22/04/2024 Nauka Komentari

10 neobičnih zanimljivosti o Nikoli Tesli i njegovom zivotu

10 neobičnih zanimljivosti o Nikoli Tesli i njegovom zivotu
10 neobičnih zanimljivosti o Nikoli Tesli i njegovom zivotu

Nikola Tesla, jedan od najvećih umova svog doba, ostavio je neizbrisiv trag u nauci i tehnologiji. Rođen 1856. godine u Smiljanu, ovaj srpsko-američki pronalazač, fizičar i inženjer, najpoznatiji je po svojim revolucionarnim doprinosima u razvoju naizmenične struje (AC). Međutim, Tesla je bio čovek mnogo širih interesovanja i neobičnih osobina koje su oblikovale kako njegov profesionalni tako i lični život.

Ovaj članak će vam otkriti manje poznate činjenice o Tesli, koje ilustruju njegovu kompleksnost, inovativnost i ekscentričnosti koje su ga činile istinski jedinstvenim.

10. Strah od bisera

Nikola Tesla je imao nekoliko neuobičajenih fobija, a jedna od najčudnijih bila je njegova averzija prema biserima. Ovaj strah bio je toliko izražen da je Tesla odbijao da prisustvuje bilo kakvom događaju ili sastanku gde bi žene  nosla biserni nakit. Njegova antipatija prema biserima bila je toliko intenzivna da bi čak napustio prostoriju ako bi neko ušao noseći bisere.

Ovo ponašanje bilo je zagonetno za mnoge koji su ga poznavali, ali Tesla nikada nije javno objasnio razloge svoje fobije.

09. Vegetarijanstvo i izbirljivost u ishrani

Kasno u životu, Tesla je prešao na vegetarijansku ishranu, tvrdeći da mu to pomaže u održavanju mentalne jasnoće i fizičke vitalnosti. Bio je izuzetno izbirljiv kada je u pitanju hrana, preferirajući određene namirnice koje su mu, po njegovom mišljenju, omogućavale optimalno funkcionisanje uma i tela.

Tesla je konzumirao obroke koji su se uglavnom sastojali od mleka, meda, povrća i žitarica, izbegavajući meso i masnu hranu. Takođe je bio poznat po tome što je imao običaj da kalkuliše kaloričnu vrednost svakog obroka, težinu hrane i njene efekte na njegovo telo.

Tesla je bio poznat po svojoj ljubavi prema golubovima
Tesla je bio poznat po svojoj ljubavi prema golubovima

08. Osetljiv na svetlost i zvuk

Tesla je posedovao izvanrednu senzitivnost na perceptivnom nivou, što ga je činilo izrazito osetljivim na svetlosne i zvučne stimulacije. Ova karakteristika mu je, sa jedne strane, omogućila da razvije izuzetnu sposobnost vizualizacije, koja mu je bila ključna u procesu izmišljanja i razvoja njegovih ideja.

Po svojim rečima, Tesla je mogao vizualizovati izume u najmanjim detaljima pre nego što bi ih fizički konstruisao, često prolazeći kroz kompletnu izradu, testiranje i upotrebu izuma u svom umu pre nego što bi ih realizovao u stvarnosti. Ova neobična sposobnost mu je često pomagala da predvidi potencijalne probleme i da ih rešava pre nego što bi postali očigledni tokom stvarne izrade.

07. Obožavanje golubova

Tesla je bio poznat po svojoj ljubavi prema golubovima, koja je postajala sve izraženija kako je stario. Posebno se vezao za jednu belu golubicu, koju je smatrao svojom inspiracijom i duhovnim partnerom. Tesla je često hranio golubove u parkovima Njujorka, a o svojoj omiljenoj golubici govorio je s velikim poštovanjem i ljubavlju, tvrdeći da mu je ona donosila utehu i podršku u teškim trenucima.

Prema nekim izveštajima, Tesla je za ovu golubicu rekao da ima oči svetlije od bilo koje zvezde, što ukazuje na dubinu njegovog afektivnog odnosa prema njoj.

06. Nepriznata Nobelova nagrada?

Postoji nekoliko izvora koji tvrde da su Tesla i Thomas Edison trebali da budu zajednički nagrađeni Nobelovom nagradom za fiziku 1915. godine. Međutim, zbog njihovog dugotrajnog rivaliteta i međusobne antipatije, nagrada im nikada nije dodeljena. Priča kaže da su oba izumitelja odbila da prime nagradu ako bi to značilo deljenje iste s onim drugim. Ova situacija odražava ne samo intenzitet njihove konkurencije, već i to koliko su lični odnosi mogli uticati na profesionalna priznanja u to vreme.

Tesla sa kraljem Petrom II Karadjordjevićem
Tesla sa kraljem Petrom II Karadjordjevićem

05. Raskošan izgled i higijenske navike

Tesla je bio poznat po svojoj eleganciji i pažnji koju je posvećivao ličnom izgledu. Uvek je nosio odela vrhunskog kvaliteta i bio izuzetno pedantan u vezi sa svojom higijenom. Tesla je imao naviku da koristi veliki broj peškira tokom kupanja, ponekad i do 18, kako bi bio siguran da je potpuno čist.

Njegova preokupacija čistoćom bila je deo šireg sklopa rituala koje je praktikovao kako bi održao visok nivo lične discipline i reda, što je smatrao neophodnim za svoj rad i kreativni proces.

04. Inovacije u tehnologiji bežičnog prenosa:

Nikola Tesla je bio pionir u istraživanju bežičnog prenosa energije i informacija, što je danas osnova za moderne tehnologije poput Wi-Fi i Bluetooth. Teslin rad na projektu “Wardenclyffe Tower”, poznatom i kao Tesla Tower, bio je usmeren na stvaranje bežične telegrafije širom sveta i besplatnog bežičnog električnog napajanja. Iako projekt nije završen zbog finansijskih teškoća, ideje koje je Tesla razvio su postavile temelje za buduće tehnološke inovacije u bežičnom prenosu.

03. Ambidextrous sposobnosti

Tesla je bio ambidekster, što znači da je mogao jednako vešto koristiti i desnu i levu ruku. Ova retka sposobnost omogućila mu je da izvodi složene eksperimente i manipuliše sa delikatnim komponentama svojih izuma sa izuzetnom preciznošću. Ova sposobnost je bila posebno korisna u laboratorijskom radu, gde je preciznost često ključna za uspeh eksperimenata.

Nikola Tesla je bio pionir u istraživanju bežičnog prenosa energije
Nikola Tesla je bio pionir u istraživanju bežičnog prenosa energije

02. Vizije i “fleshevi”

Tesla je često koristio intenzivne vizije i iznenadne “flesheve”, koje su mu pomagali da vizualizuje kompleksne koncepte i rešenja tehničkih problema. Ove vizije su mu dolazile spontano i često su bile praćene detaljnim mentalnim slikama izuma ili mehaničkih principa koje je kasnije realizovao. Tesla je smatrao ove vizije darom koji mu omogućava da napreduje u svojim istraživanjima i inovacijama.

01. Planovi za “Super oružje”

Tokom Drugog svetskog rata, Tesla je razvio teoriju i planove za stvaranje “zraka smrti”, oružja koje bi moglo da emituje smrtonosne snopove energije na velike daljine. Iako ovo oružje nikada nije bilo realizovano, Tesla je verovao da bi moglo imati značajan uticaj na odbrambene strategije i potencijalno staviti kraj svim ratovima.

Tesla je svoje ideje predstavio različitim vladama, ali interes za ovaj koncept nije bio značajan, delom zbog nedostatka razumevanja i skepticizma u pogledu njegove izvodljivosti.

BONUS

  • Broj patenata: Tesla je tokom svog života registrovao preko 300 patenata širom sveta. Njegovi patenti obuhvataju različite oblasti, uključujući elektricitet, mehaničke uređaje, i radiotalase.
  • Broj zemalja u kojima je živeo: Tesla je živeo i radio u više zemalja, uključujući Hrvatsku (tadašnju Austro-Ugarsku), Češku (tadašnju Austro-Ugarsku), Francusku, SAD.
  • 1931: Godina kada je Tesla korišćen kao model za kip “Supermena”, čime je postao jedan od prvih poznatih ljudi koji su poslužili kao inspiracija za strip junake.
  • Broj zgrada u kojima je živeo u Njujorku: Tesla je tokom svoje karijere u Americi promenio preko 10 različitih hotela i stanova u Njujorku, često se seljakajući zbog finansijskih teškoća.
  • 1943: Godina kada je Vrhovni sud SAD presudio u Teslinu korist u slučaju prioriteta izuma radija, priznajući njegov rad nad Marconijevim.
  • 7 jezika: Tesla je govorio sedam jezika, uključujući srpsko-hrvatski, češki, engleski, francuski, nemački, mađarski i latinski, što mu je omogućavalo komunikaciju sa naučnicima i inženjerima iz različitih delova sveta.
  • 1893: Godine Tesla je demonstrirao bežično upravljanje čamcem na izložbi u Madison Square Gardenu, što je bio jedan od prvih javnih prikaza bežične tehnologije.
  • 1895: Godina kada je u Teslinoj laboratoriji u Colorado Springsu izgradjen najveći Tesla kalem do tada, generišući munje duge preko 30 metara.
  • 200+ predavanja: Tesla je održao preko 200 predavanja i prezentacija na teme koje su se kretale od električne energije do međuzvezdane komunikacije, širom Evrope i Amerike.
  • 1 muzej: Muzej Nikole Tesle u Beogradu, Srbija, osnovan je 1952. godine i čuva preko 160.000 originalnih dokumenata, kao i više od 1000 drugih predmeta i ličnih stvari koje je Tesla koristio ili kreirao.
  • $2,50: Iznos koji je Tesla plaćao dnevno za smeštaj u hotelu New Yorker tokom svojih poslednjih godina života, što je za to vreme bilo vrlo malo s obzirom na njegov status.
  • 700 eksperimenata: Tesla je izveo preko 700 različitih eksperimenata u svojoj laboratoriji u Colorado Springsu tokom 1899. i 1900. godine, fokusirajući se na proučavanje visokofrekventnih struja i atmosferskog elektriciteta.

Nikola Tesla ostaje jedna od najfascinantnijih figura u istoriji nauke. Njegova neiscrpna znatiželja i inovativni duh doveli su do brojnih izuma koji i danas oblikuju naš svakodnevni život. Osim svojih tehničkih dostignuća, Tesla je bio čovek sa dubokim filozofskim razmišljanjima o budućnosti čovečanstva i ulozi tehnologije u njoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)