Factum List

16/05/2024 Film Komentari

10 zanimljivosti o filmu Troja (Troy)

10 zanimljivosti o filmu Troja
10 zanimljivosti o filmu Troja

Film “Troja” iz 2004. godine, od rezisera Volfganga Petersena, epska je i istorijska drama inspirisana Homerovom “Ilijadom”. Radnja filma prati legendarni Trojanski rat, sa fokusom na sukob između grčkog heroja Ahila, kojeg glumi Bred Pit, i trojanskog princa Hektora, kojeg tumači Erik Bana.

Ovaj film je poznat po spektakularnim borbenim scenama, impresivnim setovima i zvezdanoj glumačkoj postavi. Iako se suočio sa brojnim izazovima tokom produkcije, uključujući ekstremne vremenske uslove i prirodne nepogode, “Troja” je postala jedan od najpoznatijih istorijskih epova u modernoj kinematografiji. U nastavku su predstavljene neke zanimljive činjenice o filmu koje otkrivaju šta se dešavalo iza kulisa.

10. Garret Hedlund – prvi film

Garret Hedlund je doživeo neverovatan uspeh odmah na početku svoje karijere u Holivudu. Nakon njegovog dolaska u Los Anđeles, prošlo je samo mesec dana i dobio je ulogu Patrokla u filmu “Troja”. Ovo je bila njegova prva uloga u filmu, i to pored velikih zvezda poput Breda Pita i Erika Bane. Za jednog mladog glumca, ovo je zaista bio san koji postaje stvarnost, pružajući mu priliku da se dokaže u velikom filmu.

09. Bred Pit je nabacio ozbiljne mišiće za ulogu

Da bi verodostojno prikazao legendarnog grčkog ratnika Ahila, Bred Pit je morao da prođe kroz intenzivan režim vežbanja. Pre početka snimanja, Bred je imao oko 73 kilograma. Međutim, kako bi se njegovo telo oblikovalo poput “grčkog boga”, morao je da doda 11 kilograma čistih mišića. Tokom šest meseci napornih treninga i rigorozne dijete, Bred je uspeo da transformiše svoje telo, čineći ga savršenim za ulogu Ahila, što je dodatno doprinelo autentičnosti filma.

Nisu korišćeni dableri za duel između Ahila I Hektora
Nisu korišćeni dableri za duel između Ahila I Hektora

08. Uragan je uništio set i izazvao ozbiljna kašnjenja

Jedna od najvećih prepreka sa kojom se suočila ekipa filma “Troja” bila je prirodna katastrofa u vidu uragana. Tokom snimanja na lokaciji, uragan je pogodio set i uništio ga. Režiser Volfgang Petersen opisao je situaciju rečima: “Uragan je uništio ceo set. Sve te ogromne šatore u kojima su bili kostimi i rekviziti, sve je jednostavno nestalo – praktično je odletelo u vazduh.” Ova nepogoda izazvala je značajna kašnjenja u snimanju i dodatno otežala produkciju filma, ali ekipa je uspela da prevaziđe ove izazove i dovrši snimanje.

07. Zaštite lokalne faune

Dok je filmska ekipa snimala na lokaciji u Meksiku, suočili su se sa jedinstvenim izazovom zaštite lokalne faune. Plaže na kojima su snimali bile su stanište retke vrste kornjača koje polažu svoja jaja u pesak. Da bi osigurali da nijedno jaje ne bude oštećeno tokom snimanja scena na plaži, produkcija je angažovala dva biologa koji su neprestano nadgledali set. Ove mere su bile ključne za očuvanje prirodne sredine i pokazale su posvećenost ekipe očuvanju životne sredine dok su snimali epske scene.

06. Bred Pit je povredio Ahilovu tetivu tokom snimanja

Jedan od najvećih izazova sa kojim se suočio Bred Pit tokom snimanja bila je povreda Ahilove tetive. Zbog intenzivnog fizičkog napora, skakanja i borbi u pesku, njegova tetiva je postala preopterećena. “Samo habanje i sve to skakanje i borba u pesku,” prisetio se Bred. Povreda se dogodila pri samom kraju snimanja, nakon višemesečnih treninga i snimanja, kada je njegova tetiva jednostavno popustila.

05. Christopher Nolan je odbio ponudu da režira film

Pre nego što je Volfgang Petersen preuzeo režiju filma “Troja”, poznati režiser Kristofer Nolan dobio je ponudu da režira ovaj epski film. Međutim, Nolan je odlučio da odbije ponudu jer nije osećao da je prava osoba za taj projekat u to vreme. Iako je kasnije postao jedan od najcenjenijih režisera u Holivudu sa filmovima kao što su “Memento”, “The Dark Knight” trilogija i “Inception (Početak)”, njegova odluka da ne režira “Troju” ostaje zanimljiv deo filmske istorije. Pitanje je da li bi film izgledao drugačije pod njegovim vođstvom, ali je svakako zanimljivo razmišljati o alternativnim verzijama filma.

04. Nisu korišćeni dableri za duel između Ahila I Hektora

Jedna od najintenzivnijih scena u filmu “Troja” je duel između Ahila, kojeg glumi Bred Pit, I Hektora, kojeg glumi Erik Bana. Za ovu scenu, Bred I Erik su odlučili da ne koriste kaskadere, već su sami izvodili sve borbene pokrete. Da bi sve bilo fer I pošteno, sklopili su džentlmenski dogovor: svaki slučajni udarac tokom borbe nosio je novčanu kaznu – 50 dolara za lagani udarac I 100 dolara za snažan udarac.

Na kraju, Bred Pit je morao da plati Eriku Bani ukupno 750 dolara zbog slučajnih udaraca tokom snimanja. Ova anegdota pokazuje egend su obojica glumaca bili posvećeni autentičnosti svojih uloga I egend su ozbiljno shvatili svoje zadatke.

03. Trojanski konj poklonjen turskoj vladi

Jedan od najpoznatijih simbola filma “Troja” je ogromni Trojanski konj, koji je korišćen tokom snimanja završnih scena. Kada je produkcija filma završena, ovaj impozantni rekvizit nije bio jednostavno odložen ili uništen. Umesto toga, odlučeno je da bude poklonjen turskoj vladi. Trojanski konj je postavljen uz šetalište u malom gradu Čanakkale, koji se nalazi u blizini arheološkog nalazišta Troje. Danas, ovaj konj služi kao turistička atrakcija i podseća posetioce na mitsku priču koja je inspirisala film. Čanakkale je glavno središte za turiste koji posećuju ruševine Troje, što dodatno povećava značaj ovog poklona.

Trojanski konj iz filma služi kao turistička atrakcija u Turskoj
Trojanski konj iz filma služi kao turistička atrakcija u Turskoj

02. Postoji referenca na “Odiseju.”

Film “Troja” sadrži suptilne reference na Homerov ep “Odiseja”, koji prati dugo putovanje Odiseja nazad kući u Itaku nakon Trojanskog rata. U epu, Odisej je poslednji Grk koji se vraća kući nakon više od deset godina lutanja. U filmu, kada Grci prvi put stignu na plaže Troje, postoji dijalog između Ahila i Odiseja koji skreće pažnju na ovaj detalj. Ahil se šali sa Odisejem kako je on poslednji Grk koji se pojavio, na šta Odisej odgovara da mu ne smeta što je propustio početak, al da će ostati tu do samog kraja. Ova suptilna referenca je omaž Homerovom delu i daje dodatnu dubinu priči za one koji su upoznati sa klasičnom literaturom.

01. Referenca na “Eneidu” Vergilija

Pred kraj filma “Troja”, postoji scena koja ima duboku literarnu vezu na “Eneidu” rimskog pesnika Vergilija. U ovoj sceni, Paris predaje mač Troje čoveku po imenu Eneja i govori mu da će, dok god mač bude u rukama Trojanca, njihov narod imati dom. Ovaj trenutak je značajan jer prema jednoj od legendi o osnivanju Rima, upravo je Eneja, nakon pada Troje, osnovao grad Rim. Tako, ovaj trenutak u filmu povezuje pad Troje sa usponom jednog od najvećih carstava u istoriji, čime se dodaje sloj istorijske i mitološke dubine priči.

BONUS

  • 130 miliona dolara – Budžet filma Film “Troja” imao je impresivan budžet od 130 miliona dolara, što ga čini jednim od najskupljih filmova svog vremena.
  • 497 miliona dolara – Zarada na bioskopskim blagajnama Film je ostvario ogroman komercijalni uspeh, zaradivši ukupno 497 miliona dolara širom sveta.
  • 2000 – Broj kostima Za film je napravljeno oko 2000 kostima, uključujući oklop za glavne glumce i statiste.
  • 3 meseca – Snimanje u Maroku Veliki deo snimanja odvijao se u Meksiku i trajao je tri meseca, gde su snimljene mnoge ključne borbene scene.
  • 20 dana – Izgradnja Trojanskog konja Izgradnja gigantskog Trojanskog konja trajala je 20 dana i zahtevala je tim stručnjaka.
  • 2 biolozi – Zaštita kornjača Dva biolozi su angažovana na setu u Meksiku kako bi zaštitili lokalnu populaciju kornjača tokom snimanja.
  • 15 minuta – Peter O’Tooleova projekcija Peter O’Toole je napustio projekciju filma nakon samo 15 minuta, nezadovoljan filmom.
  • 3 – Nominacije Film “Troja” je bio nominovan za tri nagrade, uključujući i nominaciju za Oskara za najbolju kostimografiju.
  • 1000 – Broj statista Više od 1000 statista angažovano je za snimanje velikih borbenih scena, uključujući trenirane sportiste iz Bugarske.
  • 16 – Broj lokacija za snimanje Film je sniman na 16 različitih lokacija, uključujući Meksiko, Maroko i Maltu, što je omogućilo raznolike i autentične pejzaže za priču.
  • 6 meseci – Trening za glavne glumce Glavni glumci, uključujući Breda Pita i Erika Banu, proveli su šest meseci u intenzivnom treningu i pripremama za svoje borbene scene.
  • 2 sata i 43 minuta – Trajanje filma Film “Troja” traje 163 minuta, što ga čini epskom sagom koja pruža detaljan prikaz događaja Trojanskog rata.
  • 50 tona – Težina rekvizita i opreme Ukupna težina rekvizita i opreme korišćene tokom snimanja prelazi 50 tona, uključujući oklop, oružje i scenografiju.
  • 2000 godina – Vremenski period priče Priča o Trojanskom ratu datira više od 2000 godina unazad, bazirana na Homerovoj “Ilijadi”, koja je jedna od najstarijih i najpoznatijih epova.
  • 3 scenarista – Razvoj priče Na scenariju za film radila su tri scenarista, uključujući Davida Benioffa, poznatog po svom radu na seriji “Igra prestola”.
  • 3000 – Broj rekvizita Film je koristio preko 3000 različitih rekvizita, uključujući oružje, oklop i svakodnevne predmete iz vremena Trojanskog rata, kako bi se postigla autentičnost.
  • 2 kaskadera – Povrede tokom snimanja Tokom snimanja borbenih scena, dva kaskadera su pretrpela ozbiljne povrede, što je pokazatelj koliko su ove scene bile intenzivne i opasne.
  • 5 meseci – Ukupno trajanje snimanja Snimanje filma trajalo je pet meseci, tokom kojih je ekipa radila na različitim lokacijama i pod teškim uslovima.
  • 12 miliona dolara – Značajni vizuelni efekti Za film je potrošeno 12 miliona dolara samo na vizuelne efekte, uključujući digitalne prikaze Troje, borbenih scena i razaranja.
  • 100 – Članovi ekipe za specijalne efekte Ekipa za specijalne efekte broji preko 100 članova, koji su radili na kreiranju realističnih scena bitaka i drevnih gradova.
  • 3 kontinenta – Lokacije snimanja Snimanje je obuhvatilo tri kontinenta – Evropu, Afriku i Severnu Ameriku, pružajući raznolike pejzaže i autentične lokacije za priču.

Film “Troja” ostavio je dubok trag u svetu kinematografije svojom grandioznom produkcijom i upečatljivim pričama o herojstvu, ljubavi i izdaji. Kroz izazove poput ekstremnih vremenskih uslova, povreda glumaca i napora da se zaštiti prirodna sredina, ekipa filma uspela je da stvori spektakl koji je i danas nezaboravan. Bogatstvo detalja iza kulisa, kao što su posvećenost glumaca i referencije na klasičnu literaturu, dodatno obogaćuju naše razumevanje ovog epskog dela. “Troja” ostaje primer kako film može da oživi mit i istoriju, inspirišući generacije gledalaca širom sveta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)