Factum List

01/06/2024 Muzika Komentari

Top 10 pesama koje su postale popularne zahvaljujuci filmu

Top 10 pesama koje su postale popularne zahvaljujuci filmu
Top 10 pesama koje su postale popularne zahvaljujuci filmu

Filmovi i muzika često idu ruku pod ruku, stvarajući nezaboravne trenutke koji ostaju sa nama dugo nakon što se završi poslednja scena. Neke pesme postale su izuzetno popularne upravo zbog filmova u kojima su se pojavile, stičući kultni status i postajući deo kolektivne svesti.

U ovom članku, istražićemo deset pesama koje su doživele ogroman uspeh zahvaljujući svom pojavljivanju u filmovima. Svaka od ovih pesama ne samo da je obeležila filmsku industriju, već je i duboko uticala na pop kulturu, ostavljajući neizbrisiv trag u srcima gledalaca i slušalaca širom sveta.

10. “I’ve Had The Time of My Life” – Bill Medley i Jennifer Warnes (Dirty Dancing)

Pesma “I’ve Had The Time of My Life” postala je neizostavan hit osamdesetih godina zahvaljujući filmu Dirty Dancing. Film prati ljubavnu priču između Baby (Jennifer Grey) i Johnnyja (Patrick Swayze) koji se odigrava tokom letnjeg odmora. Ova pesma igra ključnu ulogu u finalnoj sceni filma, gde Baby i Johnny izvode nezaboravan plesni nastup.

Zanimljivo je da su producenti filma bili veoma pažljivi u odabiru pesme za završnu scenu, želeći nešto što će savršeno oslikati kulminaciju ljubavi i trijumfa glavnih likova. “I’ve Had The Time of My Life” osvojila je Oskara za najbolju originalnu pesmu, kao i Zlatni globus i Gremi nagradu. Njena popularnost je bila tolika da je postala sinonim za romantične plesne scene i često se koristi u svadbama i drugim proslavama.

09. “Stayin’ Alive” – Bee Gees ( Saturday Night Fever)

“Stayin’ Alive” je pesma koja savršeno dočarava duh disko ere sedamdesetih godina. Izvođači pesme, legendarni Bee Gees, doprineli su stvaranju jedinstvenog zvuka koji je definisao disko muziku tog perioda. Pesma je postala svetski hit zahvaljujući filmu Saturday Night Fever, u kojem John Travolta igra ulogu Tonyja Manera, mladića iz Brooklyna koji traži beg od svakodnevnice na disko podijumu.

Travoltin plesni stil i energija u filmu učinili su ga ikonom disko kulture, dok je “Stayin’ Alive” postala himna cele generacije. Zanimljivo je da pesma i dalje živi kao kulturna referenca i često se koristi u različitim medijima, od filmova do televizijskih emisija, pa čak i u medicinskim kursevima o reanimaciji, jer njen ritam odgovara idealnom tempu za CPR.

08. “Unchained Melody” – The Righteous Brothers (Ghost)

“Unchained Melody” je jedna od onih pesama koja je ostavila neizbrisiv trag u istoriji muzike zahvaljujući emotivnom filmu Ghost. Ova balada, u izvodjenju The Righteous Brothers, dobila je novi život kroz dirljivu priču o ljubavi i gubitku u kojoj glume Patrick Swayze i Demi Moore. Film govori o duhu ubijenog čoveka koji pokušava da zaštiti svoju voljenu od opasnosti.

Najpoznatija scena iz filma je ona u kojoj Sam (Swayze) i Molly (Moore) zajedno oblikuju glinu, dok u pozadini svira “Unchained Melody”. Ova scena je postala simbol romantičnih trenutaka u kinematografiji i često se citira i parodira. Pesma je, zahvaljujući filmu, doživela ponovni uspeh na top listama i postala je nezaboravna balada koju generacije i dalje vole.

07. “Eye of the Tiger” – Survivor (Rocky III)

“Eye of the Tiger” je pesma koja je postala sinonim za motivaciju i snagu, zahvaljujući svom pojavljivanju u filmu Rocky III. Pesmu izvodi američka rock grupa Survivor, a napisali su je specijalno za ovaj film na zahtev Sylvestera Stallonea. Pesma prati Rockyja Balbou (Sylvester Stallone) dok se suočava sa svojim najvećim izazovima u bokserskoj karijeri.

Interesantno je da je Stallone prvobitno želeo da koristi pesmu “Another One Bites the Dust” grupe Queen, ali pošto nije uspeo da dobije prava, obratio se grupi Survivor. Rezultat je bio jedan od najprepoznatljivijih muzičkih hitova osamdesetih. “Eye of the Tiger” osvojila je Gremi nagradu za najbolju rock pesmu dua ili grupe i nominovana je za Oskara. Danas se često koristi u sportskim događajima i treninzima, zbog svoje energične i inspirativne melodije.

06. “Moon River” – Audrey Hepburn ( Breakfast at Tiffany’s)

“Moon River” je prelepa balada koju je izvela Audrey Hepburn u filmu Breakfast at Tiffany’s. Pesma je delo legendarnog kompozitora Henryja Mancinija i tekstopisca Johnnyja Mercera. Ova dirljiva melodija osvojila je Oskara za najbolju originalnu pesmu i postala je jedna od najprepoznatljivijih filmskih pesama svih vremena.

Film, baziran na noveli Trumana Capotea, prati ekscentričnu i glamuroznu Holly Golightly (Audrey Hepburn) u njenom životu u Njujorku. “Moon River” se čuje u sceni gde Holly sedi na prozoru svog stana i svira gitaru, pevušeći pesmu. Ova scena postala je legendarna i dodatno je učvrstila status Audrey Hepburn kao jedne od najvoljenijih holivudskih zvezda. Pesma je kasnije snimljena od strane mnogih izvođača, ali verzija Audrey Hepburn ostaje najomiljenija.

05. “Don’t You (Forget About Me)” – Simple Minds (The Breakfast Club)

“Don’t You (Forget About Me)” je pesma koja je postala sinonim za film The Breakfast Club. Ovu pesmu izvodi škotska rock grupa Simple Minds, a postala je veliki hit osamdesetih godina. Film, režiran od strane Johna Hughesa, prati grupu srednjoškolaca koji otkrivaju mnogo jedni o drugima i o sebi.

Pesma se pojavljuje na kraju filma, dok likovi izlaze iz škole i odlaze svojim putem. Posebno je upečatljiva scena u kojoj Judd Nelsonov lik, John Bender, podiže pesnicu u znak trijumfa dok pesma svira u pozadini. Ovaj trenutak postao je ikoničan i često se koristi kao simbol pobune i samospoznaje. “Don’t You (Forget About Me)” je zauzela visoka mesta na top listama širom sveta i ostala je omiljena himna generacije osamdesetih.

04. “Bohemian Rhapsody” – Queen (Wayne’s World)

Iako je “Bohemian Rhapsody” već bila popularna pesma Queena, film Wayne’s World iz 1992. godine ponovo je oživeo njen kultni status. U ovoj kultnoj komediji, glavni likovi Wayne (Mike Myers) i Garth (Dana Carvey) pevaju pesmu u automobilu, stvarajući jedan od najpoznatijih muzičkih trenutaka u filmskoj istoriji.

Pesma, koja je prvobitno objavljena 1975. godine, poznata je po svojoj jedinstvenoj strukturi koja kombinuje operu, baladu i hard rock. “Bohemian Rhapsody” je često smatrana jednom od najinovativnijih i najambicioznijih pesama u istoriji popularne muzike. Zahvaljujući filmu Wayne’s World, pesma je doživela ponovni uspeh na top listama, dostigavši visoke pozicije u mnogim zemljama. Ovaj film je takođe doprineo da nova generacija otkrije i zavoli muziku Queena.

03. “Girl, You’ll Be a Woman Soon” – Urge Overkill ( Pulp Fiction)

“Girl, You’ll Be a Woman Soon” je pesma koja je postala poznata zahvaljujući filmu Pulp Fiction iz 1994. godine. Originalno ju je napisao i izveo Neil Diamond 1967. godine, ali je verzija grupe Urge Overkill postala popularna zahvaljujući kultnoj sceni u filmu Quentina Tarantina.

U ovoj sceni, lik koji tumači Uma Thurman, Mia Wallace, pleše sama kod kuće pre nego što se predozira. Napetost i atmosfera koju pesma stvara savršeno se uklapaju u ovu ključnu scenu filma. Pulp Fiction je poznat po svojoj izvanrednoj upotrebi muzike, a “Girl, You’ll Be a Woman Soon” je jedan od najistaknutijih primera. Pesma je doživela ponovni uspeh i postala sastavni deo pop kulture, doprinoseći statusu filma kao jednog od najboljih filmova devedesetih godina.

02. “Gangsta’s Paradise” – Coolio (Dangerous Minds)

“Gangsta’s Paradise” je pesma koja je postala globalni hit zahvaljujući filmu Dangerous Minds iz 1995. godine. Pesmu izvodi američki reper Coolio, a vokalni refren peva L.V. Film prati Michelle Pfeiffer u ulozi bivše marinke koja postaje učiteljica u problematičnoj srednjoj školi i suočava se sa izazovima pokušavajući da dopre do svojih učenika.

Pesma “Gangsta’s Paradise” koristi uzorak iz pesme “Pastime Paradise” Stevieja Wondera i govori o teškim uslovima života u urbanim sredinama. Pesma je brzo postala hit broj jedan na top listama širom sveta i osvojila Gremi nagradu za najbolju rap solo pesmu. Njena popularnost nije jenjavala i ostala je jedan od najprepoznatljivijih hip-hop hitova devedesetih godina, često se koristi u filmovima, TV emisijama i kao referenca u pop kulturi.

01. “I Will Always Love You” – Whitney Houston (The Bodyguard)

“I Will Always Love You” je pesma koja je postala besmrtna zahvaljujući filmu The Bodyguard iz 1992. godine. Originalno ju je napisala i izvela Dolly Parton 1973. godine, ali je verzija Whitney Houston postala svetski hit i jedna od najprodavanijih pesama svih vremena.

U filmu, Whitney Houston igra pevačicu koju štiti telohranitelj, koga glumi Kevin Costner. Njeno izvodjenje ove pesme je emotivna i snažna, što je doprinelo njenom ogromnom uspehu. Pesma je provela 14 nedelja na prvom mestu Billboard Hot 100 liste i osvojila brojne nagrade, uključujući Gremi za ploču godine.

Zanimljivo je da je Costner bio taj koji je predložio da Houston snimi ovu pesmu za film. Njena uloga je postala toliko ikonografska da mnogi ljudi danas povezuju pesmu isključivo sa njom, iako je originalno izvedena od strane Dolly Parton. “I Will Always Love You” ostaje jedna od najomiljenijih ljubavnih balada svih vremena, često se koristi u romantičnim scenama i na venčanjima širom sveta.

Muzika u filmovima ima moć da stvori trenutke koji ostaju zauvek urezani u našim srcima i umovima. Pesme koje smo istražili u ovom članku nisu samo obogatile filmove u kojima su se pojavile, već su i same postale nezavisni hitovi, oblikujući pop kulturu na nezaboravan način.

Od romantičnih balada do energičnih rok himni, ove pesme su pokazale kako filmska muzika može transcendirati medij i postati deo našeg svakodnevnog života. Bilo da se radi o plesnim scenama, emotivnim momentima ili inspirativnim trenucima, ove pesme nastavljaju da inspirišu i povezuju generacije ljubitelja filmova i muzike širom sveta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)