Factum List

26/07/2024 Film Komentari

Zona sumraka (The Twilight Zone): 10 zanimljivosti o seriji

Zona sumraka (The Twilight Zone): 10 zanimljivosti o legmdarnoj seriji
Zona sumraka (The Twilight Zone): 10 zanimljivosti o legmdarnoj seriji

Serija “Zona sumraka”, koju je kreirao Rod Serling, ostavila je neizbrisiv trag u istoriji televizije sa svojim inovativnim pričama i neočekivanim obrtima. Emitovana od 1959. do 1964. godine, serija je istraživala granice stvarnosti, mašte i naučne fantastike, baveći se kompleksnim temama koje su i danas relevantne. Pored svojih kultnih epizoda, serija krije mnoge zanimljive činjenice i anegdote koje su oblikovale njen razvoj i uticaj.

U nastavku vam donosimo deset manje poznatih činjenica koje će vam otkriti dodatne slojeve ove legendarne serije.

10. Legendarna muzika uvedena u drugoj sezoni

Poznata “dee-dee-dee-dee” melodija Zone sumraka, koja je postala sinonim za seriju, nije korišćena tokom prve sezone. Prvobitna muzika koju je napisao Bernard Herrmann nije imala dovoljno prepoznatljiv ton. Kada je emitovana druga sezona, producenti su odlučili da uvedu novu muziku. Marius Constant je stvorio novu temu koja je postala momentalno prepoznatljiva i ušla u istoriju televizije. Ovaj potez je značajno doprineo stvaranju misteriozne i napete atmosfere koja je postala zaštitni znak serije.

09. Poreklo naslova

Rod Serling, tvorac serije, mislio je da je sam osmislio naziv “Zona sumraka”. Međutim, izraz je zapravo već postojao i poticao iz vazduhoplovstva. U avijaciji, “zona sumraka” označava trenutak kada pilot ne može da vidi horizont, što može izazvati dezorijentaciju. Ovaj termin se takođe koristi u okeanografiji da označi prelaznu zonu između sunčanog i tamnog dela okeana. Uprkos tome, Serlingov instinkt da iskoristi ovaj naziv bio je savršen, jer je precizno dočaravao nepoznato i misteriozno, što je bila srž serije.

Rod Serling  - tvorac serije "Zona sumraka"
Rod Serling – tvorac serije “Zona sumraka”

08. Walt Disney i Zona sumraka

Atrakcija Tower of Terror u Diznijevom svetu puna je referenci na Zonu sumraka. Ova vožnja, inspirisana serijom, sadrži mnoge replike i predmete iz raznih epizoda. Na primer, posetioci mogu videti polomljene naočare koje su bile ključni predmet u epizodi “Time Enough at Last”, kao i automatskog proroka iz epizode “Nick of Time”. Ovi detalji čine vožnju autentičnom i dodatno povezuju posetioce sa kultnim momentima iz serije, stvarajući jedinstveno i nostalgično iskustvo za fanove.

07. Jedna epizoda je tehnički osvojila Oskara

Epizoda “An Occurrence at Owl Creek Bridge” je zapravo francuski kratki film koji je Rod Serling kupio za samo 25.000 dolara. Ovaj film, zasnovan na priči Ambrose Bierce-a, već je osvojio dva Oskara pre nego što je prikazan u Zoni sumraka. Serling je prepoznao kvalitet i umetničku vrednost filma, te ga je odlučio uključiti u svoju seriju. Time je “Zona sumraka” postala jedina televizijska serija koja je prikazala epizodu nagrađenu Oskarom, iako tehnički nije proizvedena unutar same produkcije serije.

06. Rod Serling nije bio prvobitni narator

Prvobitno je narator serije trebao biti Westbrook Van Voorhis, poznat po svojim radijskim emisijama. Međutim, njegova interpretacija bila je previše formalna i uzvišena za ton koji je Serling želeo postići. Nakon nekoliko pokušaja sa različitim naratorima, Serling je odlučio da sam preuzme ovu ulogu. Njegov miran, ali prodoran glas, zajedno sa prepoznatljivim uvodnim rečenicama, postali su zaštitni znak serije i dodatno pojačali mističnu atmosferu koju je “Zona sumraka” uspešno prenela na gledaoce.

05. “Noćna mora na 20.000 stopa” inspirisala “Šatnerovo sedište” u avionima

Epizoda “Noćna mora na 20.000 stopa” sa Vilijamom Šatnerom u glavnoj ulozi postala je jedna od najpoznatijih epizoda serije. U njoj, Šatnerov lik vidi čudovište na krilu aviona, ali mu niko ne veruje. Ova epizoda postala je toliko ikonična da su sedišta pored prozora sa najboljim pogledom na krila aviona dobila nadimak “Šatnerovo sedište”. Ovaj detalj pokazuje koliko je dubok uticaj serije na popularnu kulturu i kako je uspela da ostavi trajan trag na način na koji percipiramo putovanja avionom.

04. Samo Serling je mogao koristiti reč “Bog” u scenarijima

Rod Serling je imao ekskluzivno pravo da koristi reč “Bog” u svojim scenarijima za Zonu sumraka. Dok je drugim piscima bilo zabranjeno da koriste ovaj termin, Serling je imao slobodu da ga uključuje kada je smatrao da je to potrebno za priču. Nije poznato zašto je postojalo ovo ograničenje, ali je jasno da je Serling želeo da se bavi ozbiljnim i filozofskim temama. Ova odluka mu je omogućila da istraži dublje moralne i etičke dileme u svojim pričama, što je dodatno obogatilo seriju.

"Zona sumraka" je emitovana od 1959. do 1964
“Zona sumraka” je emitovana od 1959. do 1964

03. Helikopterska nesreća tokom snimanja filma

Tokom snimanja filma “Zona sumraka: Film”, došlo je do tragične nesreće kada je helikopter pao, ubivši troje glumaca, uključujući dvoje dece. Nesreća se dogodila zbog eksplozije specijalnih efekata koja je oštetila helikopter, izazivajući njegov pad. Ovaj tragični incident doveo je do značajnih promena u bezbednosnim standardima filmske industrije. Posledice su bile dalekosežne, uključujući promene u regulacijama rada sa decom na setu i strožije mere bezbednosti tokom snimanja opasnih scena.

02. Džordž Takei je glumio u epizodi koja je povučena iz emitovanja

Epizoda “The Encounter” sa Džordžom Takeijem bila je povučena iz emitovanja zbog kontroverznog prikaza rasnih odnosa i stereotipa. Radnja epizode se fokusirala na sukob između japansko-američkog vrtlara, kojeg je glumio Takei, i veterana iz Drugog svetskog rata. Epizoda je smatrana previše kontroverznom zbog osetljivog načina na koji je obrađivala teme rasizma i ratnih trauma. Kasnije je ponovo emitovana, ali je ostavila trajnu kontroverzu iza sebe.

01. Gde su svi?” je bila treća pilot epizoda

Prva pilot epizoda, “The Time Element,” nije bila prihvaćena od strane producenata, dok je druga pilot epizoda, “The Happy Place,” bila smatrana previše mračnom za televiziju. Treća pilot epizoda, “Gde su svi?” konačno je dobila zeleno svetlo. U ovoj epizodi, čovek se budi u praznom gradu i polako shvata da je deo eksperimenta za simulaciju usamljenosti. Ova epizoda je bila dovoljno intrigantna i uzbudljiva da ubedi producente da odobri proizvodnju serije, postavši tako ključni trenutak u istoriji “Zone sumraka”.

“Zona sumraka” ostaje jedna od najuticajnijih serija svih vremena, sa pričama koje su nadahnule mnoge generacije gledalaca i kreatora. Kroz inovativne narative, nepredvidive obrate i duboke moralne dileme, serija je uspela da istraži granice ljudske prirode i stvarnosti. Nadamo se da su vam ove manje poznate činjenice dodatno približile svet koji je Rod Serling stvorio. Bilo da ste dugogodišnji fan ili novi gledalac, “Zona sumraka” nastavlja da inspiriše i intrigira, ostavljajući neizbrisiv trag u istoriji televizije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)