Factum List

01/10/2024 Istorija Komentari

Terakota ratnici: 10 zanimljivih otkrića o kineskoj podzemnoj vojsci

Terakota ratnici: 10 zanimljivih otkrića o kineskoj podzemnoj vojsci
Terakota ratnici: 10 zanimljivih otkrića o kineskoj podzemnoj vojsci

Terakota vojska u Kini, jedno od najvećih arheoloških otkrića 20. veka, fascinira posetioce i istraživače širom sveta. Ova ogromna armija, koja broji hiljade vojnika od terakote, stvorena je pre više od 2.000 godina kako bi čuvala grobnicu prvog kineskog cara, Ćin Ši Huanga. Iako mnogi poznaju osnovne činjenice o ovom veličanstvenom nalazištu, postoje i manje poznati detalji koji dodatno osvetljavaju misteriju ovog monumentalnog dela.

U nastavku vam predstavljamo 10 zanimljivih i manje poznatih činjenica o Terakotnoj vojsci koje će vam pomoći da dublje razumete njenu fascinantnu priču.

10. Terakota vojska nije uvek bila u zemljanoj boji

Iako su danas skulpture vojnika uglavnom u zemljanoj, sivkastoj boji koja odgovara prirodnom materijalu terakote, to nije njihova prvobitna pojava. Kada su statue tek iskopane, arheolozi su otkrili tragove jarkih boja na njihovim površinama.

Svaki vojnik bio je pažljivo oslikan živopisnim tonovima, uključujući crvenu, plavu, zelenu, ljubičastu i žutu boju. Ove boje su korišćene da bi se vojnici činili što realističnijima, verovatno da bi caru pružili vizuelnu utehu u zagrobnom životu. Međutim, čim su statue bile izložene vazduhu i svetlosti tokom iskopavanja, slojevi boje su brzo počeli da blednu i ljušte se. Danas, nažalost, tek mali tragovi boje mogu se videti na delovima vojske, ali istraživači rade na očuvanju ostataka ove originalne umetničke raskoši.

09. Svaki vojnik je jedinstven

Jedna od najfascinantnijih činjenica o Terakotnoj vojsci je da nijedan vojnik nije identičan drugom. Svaka figura ima unikatne osobine, poput izraza lica, visine, stava, pa čak i detalja poput frizura i brada.

Ovi detalji ukazuju na to da su zanatlije koje su radile na ovim statuama posvetile veliku pažnju individualnosti svakog vojnika. Umetnici su oblikovali lica različitih oblika i izraza, a vojnici variraju u visini, što je verovatno odraz njihovog čina i pozicije u vojsci. Viši vojnici obično predstavljaju generale, dok su niži vojnici prikazi običnih pešadinaca. Ovaj nivo pažnje prema detaljima stvara utisak da vojska predstavlja stvarne ljude, a ne samo generičke figure. Moguće je da su statue modelirane prema stvarnim vojnicima iz carevog doba, što Terakotnu vojsku čini još impresivnijom.

Viši vojnici obično predstavljaju generale, dok su niži vojnici prikazi običnih pešadinaca
Viši vojnici obično predstavljaju generale, dok su niži vojnici prikazi običnih pešadinaca

08. Vojska je otkrivena slučajno

Otkriće Terakotne vojske 1974. godine je jedna od najvećih arheoloških senzacija u istoriji, a ono se dogodilo potpuno slučajno. Grupa seljaka iz sela blizu grada Sijana, kopala je bunar u potrazi za vodom. Na dubini od nekoliko metara, naišli su na delove misterioznih figura – ruke, glave i torza. U početku nisu imali pojma šta su zapravo otkrili, ali ubrzo su obavestili lokalne vlasti.

Nakon iskopavanja, otkriven je deo ogromne podzemne vojske, napravljene od terakote, glinenog materijala. Danas znamo da su ove statue deo monumentalnog grobnog kompleksa prvog kineskog cara Ćin Ši Huanga. Ovo neverovatno otkriće ne samo da je fasciniralo arheologe širom sveta, već je otvorilo i vrata za istraživanje jedne od najvećih grobnica ikada pronađenih.

07. Postoje ne samo vojnici

Terakotna vojska je poznata po svojim ratnicima, ali manje je poznato da su deo ove monumentalne grobnice i mnoge druge figure koje nisu vojnici. Pored više od 8.000 ratnika, arheolozi su otkrili statue konja, bojnih kola, oružja, ali i figure koje predstavljaju muzičare, akrobate, državne službenike i razne druge dvorjane.

Ove figure pružaju uvid u carev svakodnevni život i pokazuju da car Ćin Ši Huang nije želeo samo vojnu silu u zagrobnom životu, već i sve aspekte svog carstva, uključujući kulturu i zabavu. Pronađene statue konja i bojnih kola verovatno su imale ulogu u pružanju vojne podrške ratnicima, dok su figure muzičara i akrobata možda bile tu da zabave cara u večnom životu. Ovo pokazuje kako je car zamišljao svoj zagrobni život kao potpunu repliku svoje moći i luksuza na Zemlji.

06. Armija je napravljena da štiti cara u zagrobnom životu

Terakotna vojska nije samo umetničko delo ili istorijska zanimljivost; ona je imala vrlo specifičnu funkciju u verovanjima starog Kineza. Car Ćin Ši Huang, prvi car ujedinjene Kine, verovao je u zagrobni život i smatrao da će mu biti potrebna vojska koja će ga štititi i poslužiti mu u večnosti, baš kao što je vojska činila za njega tokom njegovog života.

Grobnica cara i Terakota vojska deo su ogromnog pogrebnog kompleksa koji se prostire na više kilometara. Smatra se da je vojska trebala da osigura carevu sigurnost od mogućih neprijatelja u zagrobnom svetu, kao i da pokaže njegovu moć i autoritet čak i posle smrti. Ovaj koncept je duboko ukorenjen u kineskoj kulturi tog vremena, gde su carevi i elita smatrali da njihov status u ovom svetu mora biti reflektovan i u zagrobnom životu.

05. Pronađeno je preko 8.000 statua

Iako su prva iskopavanja otkrila nekoliko stotina figura, dalja istraživanja su pokazala da Terakota vojska obuhvata više od 8.000 statua vojnika. Međutim, to je samo deo onoga što se nalazi u zemlji. Smatra se da ispod površine leži još mnogo vojnika, konja i drugih figura koje još uvek čekaju da budu otkrivene.

Ovaj ogroman broj figura stavlja Terakota vojsku u red jednog od najvećih arheoloških otkrića na svetu. Svaka iskopana figura doprinosi našem razumevanju ne samo careve vladavine, već i života u drevnoj Kini. Zbog složenosti iskopavanja, arheolozi napreduju polako, koristeći najsavremeniju tehnologiju kako bi očuvali ove dragocene ostatke. Još uvek nije potpuno jasno koliko još statua leži zakopano, ali procenjuje se da će za istraživanje celog kompleksa biti potrebno više decenija.

Pored više od 8.000 ratnika, arheolozi su otkrili statue konja, bojnih kola, oružja
Pored više od 8.000 ratnika, arheolozi su otkrili statue konja, bojnih kola, oružja

04. Istraživanja još nisu gotova

Iako je Terakota vojska otkrivena još 1974. godine, istraživanja ovog monumentalnog arheološkog nalazišta daleko su od završenih. Do sada su iskopavanja otkrila tek deo grobnog kompleksa cara Ćin Ši Huanga, a mnogi delovi su još uvek netaknuti. Ovaj spomenik se prostire na području od preko 56 kvadratnih kilometara, što ga čini jednim od najvećih arheoloških nalazišta na svetu.

Ono što otežava istraživanja jeste delikatna priroda artefakata i izazovi u očuvanju pronađenih figura. Na primer, slojevi boje koji su prvobitno krasili vojnike brzo su počeli da blede nakon što su statue iskopane i izložene vazduhu. Zbog toga arheolozi koriste najsavremenije tehnologije za očuvanje, ali i za dalja iskopavanja. Očekuje se da će istraživanja trajati decenijama, ako ne i duže, jer svaki novi sloj zemlje otkriva ne samo nove statue, već i artefakte koji bacaju svetlo na carev način života i vreme u kojem je živeo.

03. Vojnici su nosili stvarno oružje

Jedna od najzanimljivijih činjenica o Terakota ratnicima je da vojnici nisu bili samo ukrasne figure – mnogi od njih su bili naoružani pravim oružjem. Ove statue su držale mačeve, koplja, lukove i strele, od kojih su neki sačuvani u neverovatno dobrom stanju.

Većina oružja bila je izrađena od bronze, materijala koji je u to vreme bio široko korišćen u Kini. Neke od bronzanih oštrica mačeva ostale su toliko oštre da i danas mogu da režu papir. Zanimljivo je da su ova oružja izrađena korišćenjem naprednih tehnika zaštite od korozije, što je omogućilo njihovo očuvanje tokom više od dva milenijuma. Nažalost, veliki deo oružja je opljačkan tokom vekova, ali ono što je pronađeno daje uvid u visok stepen vojne tehnologije tog doba.

02. Grobnica cara još nije otvorena

Iako je Terakotna vojska jedna od najpoznatijih arheoloških otkrića na svetu, grobnica cara Ćin Ši Huanga, koji je naredio izgradnju ove vojske, još uvek nije otvorena. Grobnica se nalazi unutar ogromnog tumulusa – brda ispod kojeg leži carev sarkofag – i ostaje zatvorena više od 2.000 godina.

Razlog zbog kojeg naučnici oklevaju da otvore grobnicu leži u strahu da bi otvaranje moglo da dovede do nepopravljivog oštećenja artefakata unutar nje. Stari kineski tekstovi govore o tome da je unutar grobnice reka žive, koja je postavljena kao zaštita cara. Meranja su pokazala visoke koncentracije žive u tlu oko tumulusa, što potvrđuje autentičnost ovih priča. Naučnici se nadaju da će buduće tehnologije omogućiti bezbedno iskopavanje grobnice, ali za sada ona ostaje nedirnuta, čuvajući svoje tajne.

01. Terakota ratnici su simbol moći i autoriteta

Car Ćin Ši Huang, koji je vladao u periodu od 221. do 210. godine pre nove ere, bio je prvi vladar koji je ujedinio Kinu. Njegova vladavina je bila obeležena velikim reformama, ali i nemilosrdnom kontrolom nad državom. Terakota ratnici, sa preko 8.000 vojnika, konja, bojnih kola i dvorjana, predstavlja ne samo njegovu želju za vojnom moći, već i njegovu ambiciju da vlada i u zagrobnom životu.

Ova vojska nije samo odraz cara kao vladara, već i simbol njegove nepobedivosti i autoriteta. On je želeo da ga prati vojska u večnosti, baš kao što ga je pratila za života. Njegova Terakotna vojska ostaje jedinstveno umetničko i istorijsko delo koje svedoči o carskom autoritetu, moći i neugasivoj ambiciji za kontrolom. Njegova vladavina, iako kratkotrajna, postavila je temelje carstva koje će trajati više od dva milenijuma.

Terakota ratnici nije samo arheološko čudo, već i simbol veličine i ambicija cara Ćin Ši Huanga. Ova grandiozna vojska, sa hiljadama unikatnih figura, pruža neprocenjiv uvid u vojnu, kulturnu i umetničku istoriju drevne Kine. Njeno otkriće, koje je započelo slučajno, donelo je svetu novo razumevanje o verovanjima, tehnologiji i društvenom poretku jednog od najmoćnijih carstava u istoriji. I dok iskopavanja i dalje traju, Terakotna vojska nastavlja da fascinira i inspiriše svojom mistikom i neotkrivenim tajnama, ostavljajući generacije da iščekuju nova saznanja o ovom izvanrednom nasleđu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)