Factum List

17/10/2023 Film Komentari

19 zanimljivih podataka o filmu “Rambo”

Film Rambo
Film Rambo

Filmovi iz serijala Rambo su postali ikone akcijskog žanra i ostavili su dubok utisak na filmsku industriju i kulturu. Lik Johna Ramba, koji je postao sinonim za neustrašivog i beskompromisnog borca, stvorio je Sylvester Stallone, a prvi se pojavio u filmu “First Blood” 1982. godine. No, iza ove filmske franšize kriju se mnoge čudne I interesantne činjenice i anegdote koje bacaju svjetlo na neobične aspekte stvaranja i produkcije ovih filmova. Otkrićemo nekoliko neobičnih detalja iz sveta Johna Ramba i njegovih avantura.

Inspiracija iz romana

Prvi film u serijalu, “Prva krv (First Blood)” (1982), baziran je na istoimenom romanu Davida Morrella iz 1972. godine. Morrellija je inspirisalo  da napiše ovu knjigu nakon vesti o veteranima Vijetnamskog rata koji su se borili da se reintegrišu u civilni život.

Originalni lik

Lik Johna Ramba inspiriran je stvarnom osobom po imenu Audie Murphy, najviše odlikovanim američkim vojnikom u Drugom svetskom ratu. Nakon vojne karijere, Audie Murphy postao je glumac i književnik, a njegov herojski ugled utemeljio je uslove za stvaranje Rambo lika.

Inspiracija za naziv: “Rambo”

Ime “Rambo je zapravo preuzeto od sorte jabuka koja se zove “Rambo”, a koju je autor romana David Morrell video dok je pripremao svoju knjigu.

Odbijanje glavnih glumaca

Pre nego što je Sylvester Stallone prihvatio ulogu Johna Ramboa, uloga je odbijena od strane mnogih drugih poznatih glumaca, uključujući Johna Travoltu i Johna Voighta.

Staloneova uloga u pisanju scenarija

Sylvester Stallone napisao je scenarije za sve filmove iz serijala “Rambo,” osim za “Rambo: Last Blood” (2019), u kojem je zajedno sa Matthewom Cirulnickom napisao scenarijo.

Razlike između Knjige “First Blood” i Filma

Originalna knjiga “First Blood” autora Davida Morrella, na kojoj se temelji prvi film, imala je drugačiji kraj. U knjizi, Rambo umire od ruke Colona Trautmana. Filmska adaptacija je uzela optimističniji pristup.

Nož Johna Ramboa

Nož koji je John Rambo koristio u filmovima postao je ikoničan. Poznat je kao “Nož Rambo” i dizajnirao ga je poznati izrađivač noževa Jimmy Lile specifično za ovaj lik. Stallone je bio toliko oduševljen, da je ovaj nož koristio u svim nastavcima.

Realna obuka

Stallone je prošao kroz intenzivnu obuku kako bi se pripremio za ulogu Johna Ramboa. Trenirao je s pripadnicima specijalnih jedinica i izvodio mnoge vlastite kaskaderske scene kako bi lik i akcione scene bile što realnije.

Eksplozivni vrhovi za strelu

U “Rambo: Prva krv, drugi deo” (1985), John Rambo koristi strele s eksplozivnim vrhovima. Ovi eksplozivni vrhovi za strele, poznati kao “broadhead”, bili su stvarni i korišćeni od strane specijalnih jedinica tokom Vijetnamskog rata.

Stalloneova povreda

Tokom snimanja filma “Rambo III” (1988), Stallone je pretrpeo ozbiljnu povredu. Iategao je mišić na ramenu tokom izvođenja kaskaderskog trika, što je produžilo snimanje o nekoliko nedelja.

Staloneov strah od zmija

Sylvester Stallone ima ozbiljan strah od zmija. U “Rambo: First Blood Part II” morao je držati pravu zmiju tokom snimanja filma. Navodno je bilo potrebno mnogo ubjeđivanja da bi pristao na tu scenu.

Pravo ratno naoružanje

U drugom i trećem filmu “Rambo,” korišćena je prava vojna oprema. Produkcija filma nabavila je helikoptere i drugu vojnu opremu iz različitih izvora, uključujući izraelsku vojsku.

Rekordni broj mrtvih

U filmu “Rambo” (2008), četvrtom filmu u serijalu, John Rambo ubija neverovatnih 236 ljudi na ekranu. To mu je donelo mesto u Guinnessovoj knjizi rekorda za najviše ubistava na ekranu u jednom filmu.

Ožiljak Ramboa

U filmu “Rambo III,” John Rambo ima prepoznatljiv ožiljak na levom ramenu, što je objašnjeno u filmu kao ratna rana. U stvarnosti, Sylvester Stallone ima taj ožiljak od rođenja.

Sudbina Murdocka

U “Rambo: First Blood Part II,” nadređeni oficir Johna Ramboa, Colonel Murdock, prvobitno je trebalo da umre u filmu. Međutim, producenti su odlučili da ga zadrže živog, ostavljajući njegovu sudbinu neizvesnom.

Alternativni završetci:

“Rambo” (2008) imao je alternativni završetak u kojem John Rambo umire. Taj završetak je zapravo snimljen, ali je kasnije promenjen u završetak u kojem preživljava.

Lokacije Snimanja

Serijal “Rambo” sniman je na različitim egzotičnim lokacijama širom sveta. Na primer, “Rambo III” sniman je u Izraelu, “Rambo: First Blood Part II” u Meksiku, a “Rambo” (2008) u Tajlandu.

Minimalni dijalozi

U prvom filmu, “Prva krv” iz 1982. godine, John Rambo izgovara svega oko 100 reči. Ovo je bilo svesno kreativno rešenje koje je doprinelo Rambovom tajanstvenom karakteru.

Zlatna malarija

Tokom snimanja filma “Rambo: Prva krv, drugi deo” u Meksiku, čak 16 članova filmske ekipe razbolelo se od malarije. Ovo neobično zdravstveno stanje dodatno je prolongiralo snimanje filma.

Ramboov pas

U filmu “Rambo III” iz 1988. godine, John Rambo se sprijateljuje sa psom po imenu “Jackie”. Ovaj verni četveronožni saputnik u stvarnom životu bio je Sylvester Stalloneov lični pas.

Kuća u kojoj je sve počelo

Prva kuća u koju je John Rambo svratio u filmu “First Blood” postala je turistička atrakcija u Hopeu, Britan.

Filmska muzika

Slavna tema iz filma “Rambo”, komponovana od strane Jerryja Goldsmitha, postala je ikonična i često se povezuje s likom Johna Ramba. Ova emotivna i moćna muzička tema dodatno je naglasila emocionalnu dubinu lika i ostavila neizbrisiv trag u filmskoj muzičkoj istoriji.

Parodija u “Hot Shots! Part Deux”

Kultna Rambo serija dobila je svoju parodiju u filmu “Hot Shots! Part Deux” iz 1993. godine. Glavnu ulogu, koja kombinuje elemente Ramboa i drugih akcionih junaka, tumači Charlie Sheen. Film je prepun smešnih referenci i parodija poznatih scena iz Rambo filmova.

Serijal “Rambo” i dalje ostaje relevantan i inspirativan za nove generacije filmskih stvaralaca i gledaoca, dok nas podseća na važnost vođenja unutrašnjue borbe za dobro. Ove neobične činjenice i anegdote samo dodaju dubinu ovoj legendarnoj filmskoj franšizi i čine je još fascinantnijom za istraživanje i otkrivanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)