Factum List

03/11/2023 Film Komentari

10 fascinantnih činjenica o filmu „Bekstvo iz zatvora Šošenk(Shawshank)“

10 fascinantnih činjenica o filmu „Bekstvo iz zatvora Šošenk(Shawshank)“
10 fascinantnih činjenica o filmu „Bekstvo iz zatvora Šošenk(Shawshank)“

Uzbuđeni ste da saznate više o kultnom filmu “Bekstvo iz zatvora Šošenka”? Ovde ćete pronaći niz fascinantnih činjenica koje će vam otkriti tajne i zanimljivosti o ovom remek-delu sedme umetnosti. Od neobičnih detalja iz produkcije, do dubokih simbolika i zanimljivih anegdota iza kulisa, ovih 10 činjenica osvetliće različite aspekte filma i dodati novu dimenziju vašem razumevanju ove nezaboravne priče. Bez daljeg odgađanja, zaronite u svet “Iskupljenja u Šošenku” i otkrijte šta ga čini tako posebnim.

10 Stiven King je prodao prava za 5.000 dolara

Poznati pisac Stiven King prodao je prava na svoju priču “Bekstvo iz Šošenka”, Frenku Darabontu za samo 5.000 dolara. Ipak, nikada nije unovčio ček. Nakon što je film doživeo premieru, Kingu se toliko dopao, da je uramio ček i vratio ga Darabontu sa nadpisom na kojoj je pisalo, „u slučaju da ti ikada zatreba novac“.

09 Šivenje kostima za “Iskupljenje u Šošenku”

U filmu “Iskupljenje u Šošenku,” kostimi su igrali ključnu ulogu u stvaranju autentičnog zatvorskog okruženja. Ono što čini ovu činjenicu posebno zanimljivom jest da su kostime za glumce šile prave zatvorenice iz Ohio ženskog popravnog doma, poznatog i kao Ohio ženski reformatorni centar. Ova saradnja između filma i stvarnih zatvorenica dodala je dubinu i autentičnost kostimima, čineći ih upečatljivim i verodostojnim.

08 Kopanje rupe u zidu

Ključna scena u filmu je trenutak kada Andy Dufresne (Tim Robbins) koristi mali čekić i plakat kako bi prikrio kopanje rupe u zidu planirano za svoje bekstvo. Da bi postigao ovaj zadivljujući trenutak, Andy svakog meseca mora pažljivo uklanjati jedan sloj zida kako bi prikrio svoje napore. Ova scena je zahtevala preciznost i pažljiv rad. Fascinantno je da se za svaki novi sloj zida čekalo sedam dana snimanja kako bi se postigao željeni efekat. Ovaj detalj otkriva koliko je truda i pažnje uloženo u stvaranje ove ikonične scene.

07 Film je počeo kao kratka priča

Priča “Iskupljenje u Šošenku” zapravo je počela kao kratka priča Stephena Kinga pod naslovom “Rita Hejvort i Šošenku iskupljenje.” Ova priča bila je deo Kingove zbirke priča pod nazivom “Različite sezone,” a Frank Darabont je odlučio da je pretočiti u dugometražni film. Ovaj proces adaptacije zahtevao je znatne izmene i proširenje priče kako bi se stvorila celovita filmska priča. Krajnji rezultat je postao jedan od najvoljenijih i najcenjenijih filmova svih vremena.

06 Oskar nije osvojen

Iako je “Bekstvo iz Šošenka” steklo kultni status među gledaocima i kritičarima, možda ćete biti iznenađeni kad budete čuli da film nije osvojio nijednog Oskara na dodjeli nagrada Akademije. Iako je nominiran za sedam Oskara, uključujući najboljeg redatelja i najboljeg glavnog glumca (Morgan Freeman), nije uspeo osvojiti nijednu od tih prestižnih nagrada. Uprkos tome, ostao je duboko ukorenjen u srcima mnogih filmofila širom sveta.

05 Rekviziti iz stvarnih zatvora

Da bi se postigao što autentičniji izgled zatvorskog okruženja, filmska ekipa je koristila stvarne rekvizite iz nekoliko stvarnih zatvora. Jedan od najpoznatijih zatvora koji su poslužili kao inspiracija i izvor rekvizita je Ohio Državni popravni dom, poznat i kao Mansfield Reformatory. Ovaj zatvor bio je korišćen za snimanje mnogih scena u filmu, uključujući i one unutar samih ćelija. Korišćenje stvarnih rekvizita dodalo je autentičnost i dubinu filmskom svetu “Iskupljenja u Šošenku.”

04 Zatvorski brojevi

U filmu “Bekstvo iz Šošenka,” svaki zatvorenik ima broj na svom zatvorskom odelu, što je uobičajena praksa u stvarnim zatvorima radi identifikacije zatvorenika. No, zanimljivo je da su ovi brojevi koje su nosili glumci u filmu zapravo bili njihovi stvarni brojevi socijalnog osiguranja. Ovo je učinjeno kako bi se izbeglo korišćenje pravih zatvorskih brojeva koji bi mogli identificirati stvarne zatvorenike.

03 Duhovni utemeljitelj zatvora

U filmu, Warden Norton, čiju ulogu tumači Bob Gunton, često nosi Bibliju i citira religijske stihove. Ova simbolika naglašava njegovu poziciju, moć, disciplinu i utemeljenost na verskim vrednostima u kontekstu zatvora. Međutim, ironična je sčinjenica da je sam Bob Gunton, koji igra Warden Nortona, ateist u stvarnom životu. Ova kontrastna informacija dodatno ističe slojevitost i dubinu likova u filmu te pokazuje koliko je zanimljivih aspekata povezano sa stvaranjem ovog kultnog filma.

02 Ruke režisera Franka Darabonta u više scena na filmu

Na početku filma, kada vidite Andijeve ruke kako pune revolver, zapravo vidite ruke Frenka Darabonta, a ne Tima Robinsa. Isto važi i kasnije kada vidite Andija kako urezuje svoje ime u zid. To je navodno zato što je Darabont tačno znao kakv položaj i kretanje ruku želi da postigne u ovim scenama.

01 Slavna replika: “Nadam se”

Jedna od najpoznatijih rečenica u filmu dolazi iz usta Andyja Dufresnea (Tim Robbins) kada kaže: “Nadam se.” Ova rečenica postala je ikonična i ostala urezana u pamćenju mnogih gledalaca. “Nadam se” postaje centralna tema filma, simbolizirajući ne samo fizički bekstvo iz zatvora, već i duhovnu slobodu i nadu koju likovi pronalaze u teškim okolnostima. Ova rečenica je postala jedan od ključnih elemenata koji čini “Bekstvo iz Šošenka” toliko nezaboravnim i inspirativnim za mnoge.

“Bekstvo iz Šošenka” nije samo film, već klasika koja je zauvek obeležila svet kinematografije. Kroz ove fascinantne činjenice, otkrili smo složenost i dubinu koje stoje iza svake scene i likova. Ovaj film nas podseća na snagu čovekove volje, neuništivu nadu i moć prijateljstva. Bez obzira koliko puta ga pogledali, uvek se možemo vratiti ” Bekstvu iz Šošenka” i iznova otkrivati njegove duboke poruke. Ovaj film nas podseća da se nadanje nikada ne gubi, čak ni u najtežim trenucima života, a da istinska sloboda dolazi iznutra.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)