Factum List

03/11/2023 Film Komentari

10 skrivenih tajni filma Kum

10 tajni o snimanju filma Kum
10 tajni o snimanju filma Kum

“The Godfather” je klasik filmske umetnosti koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji kinematografije. Ovo remek-delo, režirano od strane Francisa Forda Coppole, nije samo priča o mafijaškom carstvu Corleone porodice, već i jedan od najuticajnijih filmova svih vremena. Tokom produkcije ovog filma, skrivene tajne i neobični detalji pridružili su se veličanstvenoj priči, čineći ga još intrigantnijim.

U narednim redovima, otkrićemo deset fascinantnih činjenica o stvaranju ovog remek-dela, od improvizacija ključnih scena do korišćenja prave krvi i uključivanja stvarnih članova mafije u film. Pripremite se da zaronite duboko u svet “The Godfather” i otkrijete tajne koje su ga pretvorile u nezaboravan deo filmske istorije.

10 Originalni naslov filma

Originalni naslov romana Maria Puza, na kojem je film baziran, bio je “Mafia.” Međutim, naslov filma je promenjen kako bi bio manje kontroverzan i više fokusiran na porodičnu dinamiku. “The Godfather” se pokazao kao mnogo prikladniji naslov koji je bolje odražavao suštinu filma i teme nasleđa, moći i porodičnih odnosa.

09 Reči „mafija” i „kriminalci” se ne izgovaraju u filmu

Nakon sastanka sa Italijansko-američkom ligom za građanska prava, organizacijom formiranom koja se bori protiv upotrebe stereotipa, Coppola je pristao da izostavi reči “mafija”, “kriminalci” iz scenarija (iako se nisu mnogo pojavljivale). U celom filmu nece čuti ni jednu of tih reči.

08 Kuvanje prave paste i ispijanje pravog vina

Tokom snimanja čuvene scene večere, ekipa filma “The Godfather” odlučila je da koristi pravu pastu kako bi scena izgledala što autentičnije. Ovo je bio deo rediteljeve vizije da se publici prenese osećaj porodičnog okupljanja i intimnosti. Glumci su stvarno jeli hranu tokom snimanja, a legendaran recept za sos za špagete koji se koristio u filmu bio je delo jednog od članova ekipe. U scenama gde se pije vino, korišćena je prava vinska boca i pravo vino, a ne bezalkoholne zamene. Glumci su često pili vino tokom snimanja, što je doprinelo autentičnosti scena.

07 Promenjen odabir glavnog glumca

Prilikom kastinga za ulogu Michaela Corleonea, postojala je ozbiljna razmatranja oko toga da li će ulogu dobiti Robert De Niro. De Niro je bio u užem izboru, ali na kraju je ulogu Michaela Corleonea dobio Al Pacino. Ipak, De Niro nije ostao bez prilike da se pojavi u franšizi jer je kasnije igrao mladog Vito Corleonea u nastavku “The Godfather: Part II”. Oba glumca su doprinela nezaboravnim scenama u filmu.

06 Marlon Brando koristio pamperse

Marlon Brando je tokom snimanja filma koristio pelene za odrasle (pampers) kako bi olakšao proces snimanja. Brando je bio poznat po svojim nekonvencionalnim pristupima glumi, a ova odluka bila je deo njegovog metoda. Njemu je bilo teško da često napušta set kako bi otišao do toaleta, pa su pamperi postali deo njegovog rekvizita tokom snimanja. Ovo je samo jedan od primera Brandoove posvećenosti svojoj ulozi i umetnosti glume, što je rezultiralo njegovom ikoničnom izvedbom Dona Corleonea.

05 Krv i glava konja bili pravi

Legendarna scena sa odsečenom konjskom glavom u filmu “The Godfather” ostala je urezana u filmsku istoriju. U toj sceni, producenti i reditelj Francis Ford Coppola odlučili su da koriste stvarnu konjsku glavu kako bi postigli što autentičniji i upečatljiviji efekat. Kako bi krv koja teče iz odsečene konjske glave izgledala što realnije, filmska ekipa je koristila pravu krv. Korišćenje prave krvi doprinelo je šokantnosti i autentičnosti ove ikonične scene. Ovaj nivo detaljisanosti i predanosti realizaciji scena postao je karakterističan za “The Godfather” i pokazao je koliko su reditelj i producenti želeli da film bude nezaboravan i realističan u svakom aspektu.

04 Improvizacija u ključnoj sceni

Scena u kojoj Marlon Brando izgovara čuvenu rečenicu “I’m gonna make him an offer he can’t refuse” postala je jedan od najpoznatijih citata u filmskoj istoriji. Ono što čini ovu čuvenu scenu još impresivnijom jeste činjenica da ova rečenica nije bila deo originalnog scenarija. Marlon Brando je tokom snimanja odlučio da je dodatno obogati improvizacijom. Ova spontana rečenica postala je ključni trenutak u filmu i savršeno je odražavala karakter Dona Corleonea.

03 Glumci su igrali karte između scena

Atmosfera na setu filma “The Godfather” bila je veoma važna kako bi se stvorio osećaj porodičnog zajedništva među članovima ekipe. Zanimljiv detalj je da su glumci često igrali karte između scena kako bi očuvali tu prijateljsku atmosferu. Ova praksa je doprinela autentičnosti njihovih uloga kao članova iste porodice. Igrajući zajedno između scena, glumci su razvili dublje međusobne veze koje su se odražavale na ekranu.

02 Korišćenje stvarnih italijanskih članova mafije

U nekim manjim ulogama u filmu “The Godfather” angažovani su stvarni italijanski članovi mafije kako bi se postigla veća autentičnost u prikazu kriminalnog podzemlja. Ovi “konsultanti” iz stvarnog sveta mafije pomogli su da se stvore ubedljivi karakteri i scene. Njihovo prisustvo dodalo je dodatni sloj autentičnosti filmu i pomoglo je stvaranju verodostojnog kriminalnog ambijenta u priči o Corleone porodici.

01 “Don” ne znači ono što mislite da znači

Šefovi svake od pet porodica u Kumu se nazivaju Don (Don Korleone, Don Branzini, Don Kuneo, itd. Ali pravo značenje reči „don“ na italijanskom je bliže reči „poštovani ujak“, nego „šef mafije“. Prema Coppoli, Mario Puzo, autor knjiga Kum, jednostavno je tu reč slučajno upotrebu — i to se “odomacilo” u svim ostalim delovima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)