Factum List

10 laži koje smo učili u školi

10 laži koje smo učili u školi
10 laži koje smo učili u školi

Pripadam generaciji koja je tokom svog školovanja prolazila kroz sve moguće reforme i sve moguce države koje su se izmenjale na ovim prostorima. Ono šro je važilo juče ne važi danas, a ono što važi danas nece važiti sutra…

Za poslednjih 20-tak godina mnoge stvari su se pronemile ne samo kod nas već i u svetu. Zaboravite da je Kolumbo otkrio Ameriku, zaboravite da u svemiru ne postoji gravitacija, moraćete ponovo u školu… 

10. U svemiru postoji gravitacija

Iako slabija, gravitacija drži Mesec u orbiti. Objekti koji se nalaze u beztežiskom stanju, su ustvari u stanju slobodnog pada.

09. Abraham Likoln je bio kategorični protivnik ropstva

1862 godine Abraham Likoln je napisao: „Ukoliko budućnost Unije zavisi od opsatnka ropstva, pristao bih na to.“ Njgova proklamacija da bi svi robovi trebali da budu slobodni, odnosila se samo na robove u konfederativnim državama.

Pluton je bila deveta planeta u Sunčevom sistemu
Pluton je bila deveta planeta u Sunčevom sistemu

08. Receptori ukusa (slatko, slano, gorko kiselo), smešteni su na pojedinim delovima jezika

Ceo jezik podjednako detektira sve vrste ukusa uključujuci i umami – „prijatan ukus“. Ljudski jezik ima receptore za L-glutamat, koji je izvor umami ukusa.

07. Kolumbo je dokazao da je Zemlja okrugla

Drevni grčki matematičari su 2000 godina pre Kolumba dokazali da je Zemlja okrugla.

06. Kolumbo je otkrio Ameriku

Kristofer Kolumbo nije bio prva osoba koja je otkrila Ameriku. Pre njega na tlo Amerike stupili su Viking Laif Erikson 500 godina pre Kolumba i kineski Admiral Zheng He sa 317 brodova i 28000 ljudi.

05. Kameleon menja boju kako bi se prilagodio okolini

Menjanje boja  je metod komunikacije i koristi se prilikom parenja. Takodje to je jedan od načina kojim kameleoni regulišu temperaturu – postaju tamniji kako bi absorbovali vecu količinu toplote.

Kristofer Kolumbo nije bio prva osoba koja je otkrila Ameriku
Kristofer Kolumbo nije bio prva osoba koja je otkrila Ameriku

04. Van Gogh Je odekao sebi uvo u trenutcima duševnog rastrojstva

Uvo Van Godhu je odsekao umetnik Paul Gauguin, mačem u toku dvoboja. Istina je isplivala na videlo tek nakon njegove smrti, jer su se obadvojica zaklela na ćutanje.

03. Čovek je nastao od majmuna

Iako imamo zajedniřke pretke, ljudi i majmuni prošli su kroz dva odvojena puta tokom svog evolutivnog razvoja. Ove dve vrste odvojili su se pre 6 miliona godina i nastavile svoj samostalni razvoj.

02. Pluton je planeta

Pluton je bila deveta planeta u Sunčevom sistemu do 24. augusta 2006. god., kada je Međunarodna astronomska unija (IAU) javno izjavila da Pluton ne ulazi u kategoriju planeta zbog veličine i načina orbite. Pluton je službeno planeta, iako ga neki smatraju velikim asteroidom ili čak kometom. Postoje glasine da ce se Plutonu opet vratiti status planete, vrme će pokazati da li ce to biti tako…

01. Amerika i Engleska biće zemlja proleterska

Možda jedna od najvecih laži i zabluda vremena kada sam ja išao u školu je verovanje da je socijalizam odnosno komunuzam, društveno uredjenje koje će u brzoj budućnosti zavladsáti celim svetom. Nije prošlo dugo a berlinski zid, a nešto kasnije i ceo Istočni blok se raspao kao kula od karata.  A nas su počeli da uče demokratiju isti oni koji su nam propovedali da je komunizam besmrtan. Šta će naša deca učiti za 20 godina?

U svetu koji se neprestano menja, obrazovanje ne može biti statično. Moramo biti otvoreni za nove informacije, spremni da promenimo mišljenje kada se pojave dokazi koji osporavaju naše trenutne stavove. Ovaj tekst takođe naglašava značaj naučne pismenosti u savremenom društvu; sposobnost da razlikujemo istraživane, potvrđene činjenice od zastarelih teorija ili mitova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)