Factum List

08/05/2024 Životinje Komentari

10 najvećih insekata na planeti

10 najvećih insekata na planeti
10 najvećih insekata na planeti

Fascinacija svetom insekata često nas vodi do otkrića nekih od najvećih primeraka ovih stvorenja na planeti. Od štapastih insekata koji mogu biti dugi kao prosečna ljudska ruka, preko bogomoljki koje lovećii presreću svoj plen, do masivnih buba koje nose impresivne rogove za borbu, ovi insekti predstavljaju pravo čudo prirode.

U ovom tekstu, istražujemo deset najvećih insekata na svetu, otkrivajući ne samo njihove dimenzije, već i zanimljive detalje iz njihovih života.

10. Attacus atlas (Atlas Moth)

Veličina: Raspon krila oko 10 cm

Opis: Atlas moth, jedan od najvećih leptira na svetu, nastanjuje tropske i suptropske šume Jugoistočne Azije. Odrasli leptiri nemaju funkcionalna usta te ne jedu tokom svog kratkog životnog veka, koji traje samo nekoliko nedelja. Ove prelepe leptire ljudi često uzgajaju radi njihove svile, koja je cenjena u tekstilnoj industriji.

Attacus atlas (Atlas Moth)
Attacus atlas (Atlas Moth)

09. Lethocerus americanus (Giant Water Bug)

Veličina: Do 11,9 cm

Opis: Giant Water Bug je rasprostranjen u slatkim vodama Severne i Južne Amerike, te u delovima Istočne Azije i Severne Australije. Ovi insekti su poznati po svojoj sposobnosti da ulove i jedu razne vrste riba, žabe pa čak i male kornjače, koristeći svoje moćne klešta.

Lethocerus americanus (Giant Water Bug)
Lethocerus americanus (Giant Water Bug)

08. Megasoma elephas (Elephant Beetle)

Veličina: Do 13 cm

Opis: Elephant Beetle, ogromna buba iz porodice skarabeja, živi u kišnim šumama Južne i Centralne Amerike. Odrasli primerci se hrane isključivo biljnim sokovima, dok njihove larve konzumiraju trulo drvo. Mužjaci ovog insekta koriste svoje velike rogove kako bi se borili za dominaciju i prvenstvo u parenju.

Megasoma elephas (Elephant Beetle)
Megasoma elephas (Elephant Beetle)

07. Chalcosoma atlas (Atlas Beetle)

Veličina: Do 13 cm

Opis: Atlas buba živi u tropskim šumama Malezije. Ova buba je poznata po svoja tri impresivna roga na glavi, koja koristi u borbama za teritoriju i borbama  za partnerke. Larve se hrane trulim biljnim materijalom i može potrajati više godina pre nego što postanu zrele bube.

Chalcosoma atlas (Atlas Beetle)
Chalcosoma atlas (Atlas Beetle)

06. Megasoma actaeon (Actaeon Beetle)

Veličina: Do 13,7 cm

Opis: Actaeon buba se nalazi u tropskim kišnim šumama Južne Amerike. Ovaj insekt, sa svojim impresivnim rogovima, koristi se u borbi za dominaciju tokom sezone parenja. Larve ovih buba su među najvećima, koje se hrane trulim drvetom i treba im tri godine da dostignu zrelost.

Megasoma actaeon (Actaeon Beetle)
Megasoma actaeon (Actaeon Beetle)

05. Titanus giganteus (Titan Beetle)

Veličina: Do 16,7 cm

Opis: Titan buba se nalazi u tropskim kišnim šumama Južne Amerike. Ovi insekti su jedni od najvećih bubašvaba na svetu i poznati su po snažnim vilicama koje mogu da probiju čak i ljudsku kožu. Odrasli primerci ne jedu; umesto toga, tokom svoje larvalne faze, koje može trajati nekoliko godina, hrane se drvetom.

Titanus giganteus (Titan Beetle)
Titanus giganteus (Titan Beetle)

04. Dynastes hercules (Hercules Beetle)

Veličina: Do 17 cm

Opis: Hercules buba živi u tropskim šumama Centralne i Južne Amerike. Hrani se uglavnom voćem i trulim drvetom. Poznat je po svojoj izuzetnoj snazi i sposobnosti da podigne predmete koji su do 850 puta teži od njegove težine. Ime je dobio po Herkulu, antičkom heroju poznatom po svojoj snazi.

Dynastes hercules (Hercules Beetle)
Dynastes hercules (Hercules Beetle)

03. Macrodontia cervicornis (Sabertooth Longhorn Beetle)

Veličina: Do 17 cm

Opis: Macrodontia cervicornis, poznat kao Sabertooth Longhorn Beetle, nalazi se u Amazoniji i živi uglavnom na drveću, hraneći se korom od drveta. Ovaj insekt je poznat po svojim velikim, nazubljenim vilicama koje koristi za odbranu i prikupljanje hrane. Osim što je impresivan po veličini, zanimljiv je i zbog svoje sposobnosti prilagođavanja u gustim tropskim šumama.

Macrodontia cervicornis (Sabertooth Longhorn Beetle)
Macrodontia cervicornis (Sabertooth Longhorn Beetle)

02. Mantodea (Mantis)

Veličina: Do 18 cm

Opis: Molitvene bogomoljke, poznate pod nazivom Mantodea, su grabljivice koje žive u različitim tropskim i suptropskim regionima širom sveta. Karakteriše ih sposobnost kamuflaže i impresivne prednje noge koje koriste za hvatanje plena. Ove insekte često proučavaju zbog njihovog jedinstvenog ponašanja i adaptacija.

Mantodea (Mantis)
Mantodea (Mantis)

 

01. Phryganistria chinensis Zhao

Veličina: 62,4 cm

Opis: Phryganistria chinensis Zhao je najduži poznati insekt na svetu, koji živi u tropskim šumama Guangxi provincije u Kini. Ovaj štapasti insekt je herbivor i hrani se listovima. Vrlo je važan za istraživanja o biodiverzitetu insekata zbog svoje neobične veličine.

Phryganistria-chinensis-Zhao
Phryganistria-chinensis-Zhao

Ovi divovi među insektima nas podsećaju na neobičnu raznolikost i složenost prirode. Od fascinantnih sposobnosti preživljavanja do neverovatnih fizičkih karakteristika, svaki od ovih deset insekata donosi jedinstven uvid u prilagođavanje i preživljavanje u različitim ekosistemima širom sveta.

Njihova veličina i sposobnosti nisu samo zadivljujuće; oni takođe igraju ključnu ulogu u svojim prirodnim staništima, bilo kao predator, bilo kao plen. Ovo istraživanje najvećih insekata ne samo da proširuje naše znanje o entomologiji, već i potvrđuje važnost očuvanja biološke raznolikosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)