Factum List

06/06/2024 Ekonomija Komentari

10 stvari koje niste znali o IKEA

10 stvari koje niste znali o IKEA
10 stvari koje niste znali o IKEA

IKEA, globalni lider u maloprodaji nameštaja, poznata je po svojoj funkcionalnosti, pristupačnim cenama i modernom dizajnu. Međutim, iza ovog giganta krije se mnoštvo zanimljivih činjenica koje doprinose jedinstvenosti brenda.

U ovom članku, otkrićemo deset fascinantnih detalja o IKEA koje verovatno niste znali. Saznajte kako je kompanija započela, kakvi su ekološki ciljevi koje teži, kao i koja je najprodavanija polica za knjige. Pridružite nam se u istraživanju ovih interesantnih činjenica koje će vas inspirisati i bolje upoznati sa IKEA svetom.

10. Osnivanje IKEA

IKEA je osnovana 1943. godine od strane Ingvara Kamprada, koji je tada imao samo 17 godina. Kamprad je započeo poslovanje prodajom sitnih predmeta poput olovaka, novčanika i ramova za slike koje je slao poštom.

Naziv IKEA je akronim koji dolazi od njegovih inicijala (I.K.) i prvih slova farme i sela gde je odrastao: Elmtaryd i Agunnaryd. Kampradova vizija je bila da stvori kompaniju koja nudi dobro dizajnirane, funkcionalne proizvode po pristupačnim cenama, čineći ih dostupnim širokom broju ljudi. Ova filozofija ostala je temelj poslovanja IKEA sve do danas.

Prva prodavnica IKEA otvorena je u Almhultu – južna Švedska, na površini od 6.700 metara kvadratnih. Danas prosečna površina prodavnice IKEA iznosi 32.000 metara kvadratnih.

09. Najveći IKEA prodajni prostor

IKEA prodavnica u Goyangu, Južna Koreja, drži titulu najveće IKEA prodavnice na svetu. Ova prodavnica se prostire na impresivnih 59.000 kvadratnih metara, što je otprilike veličina deset fudbalskih terena.

Posetioci ove ogromne prodavnice mogu pronaći sve što im je potrebno za opremanje doma, od nameštaja i kuhinjskih uređaja do dekorativnih dodataka i tekstila. Pored širokog asortimana proizvoda, prodavnica takođe nudi i restoran sa švedskim specijalitetima, dečiju igraonicu i brojne izložbene prostore koji inspirišu kupce svojim inovativnim idejama za uređenje doma.

Ingvar Kamprad, raspolaže sa bogatstvom od 4.2 milijarde dolara. Vozi stari Volvo čija se cena procenjuje na par hljada dolara… Ingvar Kampradu je jednom bio zabranjen ulazak na gala večer zato što je stigao autobusom.

Ingvar Kamprad
Ingvar Kamprad

08. IKEA katalozi

IKEA katalog je jedna od najštampanijih publikacija na svetu, često se upoređuje sa Biblijom i Kuranom po broju primeraka koji se godišnje distribuiraju. Prvi IKEA katalog je objavljen 1951. godine i od tada je postao ključni alat za promociju IKEA proizvoda i inspiraciju za kupce.

Svake godine, milioni primeraka kataloga se distribuiraju širom sveta, prevedeni na desetine jezika kako bi se prilagodili lokalnim tržištima. IKEA katalog nije samo sredstvo za prikazivanje proizvoda, već i izvor ideja za uređenje doma, sa brojnim primerima kako kombinovati različite elemente nameštaja i dekoracije kako bi se stvorio funkcionalan i estetski privlačan prostor.

07. Demokratski dizajn

Jedna od osnovnih vrednosti IKEA je koncept “Demokratski dizajn”. Ovo znači da svaki proizvod koji IKEA dizajnira treba da ispunjava pet ključnih kriterijuma: dobar dizajn, funkcionalnost, kvalitet, održivost i niska cena. Cilj je da se stvore proizvodi koji su pristupačni i korisni za što veći broj ljudi.

Demokratski dizajn podrazumeva da svi, bez obzira na finansijske mogućnosti, mogu uživati u dobro dizajniranom nameštaju koji je i praktičan i dugotrajan. Timovi dizajnera i inženjera u IKEA neprestano rade na inovacijama kako bi unapredili proizvode i procese, istovremeno održavajući cene pristupačnim. Ova filozofija doprinosi globalnoj popularnosti brenda, jer se kupci osećaju vrednovano i podržano u stvaranju lepšeg životnog prostora.

06. IKEA restorani

IKEA restorani su postali neizostavan deo iskustva kupovine u IKEA prodavnicama. Oni nude širok spektar švedskih specijaliteta, kao što su čuvene mesne kuglice sa pire krompirom i džemom od brusnica, dimljeni losos, kao i neodoljive cimet rolnice koje su omiljene među posetiocima.

Pored švedskih jela, restorani u IKEA prodavnicama takođe nude i lokalne specijalitete prilagođene ukusima kupaca iz različitih delova sveta. Popularnost IKEA restorana je tolika da danas IKEA prodaje više hrane nego mnogi poznati lanci restorana. Ovi restorani pružaju kupcima priliku da predahnu tokom kupovine, uživaju u ukusnom obroku i dobiju inspiraciju za kuvanje kod kuće.

IKEA restorani
IKEA restorani

05. Nomenklatura proizvoda

Jedna od najzanimljivijih karakteristika IKEA proizvoda su njihova jedinstvena imena. Umesto da koriste generičke brojeve ili kodove, IKEA proizvodi dobijaju imena koja često potiču iz švedskog jezika i kulture. Nameštaj se obično naziva po švedskim mestima i gradovima, dok tekstilni proizvodi dobijaju imena biljaka, cveća i sezonskih pojmova.

Na primer, poznata polica za knjige BILLY dobila je ime po švedskom imenu, dok je FJÄLLA kutija za skladištenje nazvana po švedskoj reči za planinu. Ova praksa daje proizvodima jedinstven identitet i doprinosi globalnom prepoznatljivom imidžu brenda. Pored toga, ova imena često izazivaju radoznalost i dodatno angažuju kupce koji se pitaju o poreklu i značenju tih reči.

04. Ekološka svest

IKEA je posvećena održivosti i ekološkoj svesti, što je vidljivo kroz brojne inicijative i politike kompanije. Mnogi proizvodi u IKEA asortimanu napravljeni su od recikliranih materijala i održivih izvora. Na primer, IKEA koristi drvo iz održivih šuma koje su sertifikovane od strane nezavisnih organizacija, kao što je FSC (Forest Stewardship Council).

Jedan od ciljeva kompanije je da do 2030. godine koristi samo obnovljive i reciklirane materijale u svojim proizvodima. Pored toga, IKEA ulaže u obnovljive izvore energije, kao što su vetroturbine i solarni paneli, kako bi smanjila svoj ekološki otisak. Takođe, IKEA podstiče svoje kupce da budu ekološki svesni, nudeći reciklažne usluge u prodavnicama i proizvode koji pomažu u smanjenju otpada kod kuće.

03. Više od 200.000 zaposlenih

IKEA je jedan od najvećih poslodavaca u sektoru maloprodaje, sa više od 200.000 zaposlenih širom sveta. Zaposleni rade u različitim delovima kompanije, uključujući prodavnice, proizvodne pogone, distributivne centre i kancelarije.

Kompanija je posvećena stvaranju pozitivnog radnog okruženja za svoje zaposlene, nudeći razne beneficije kao što su zdravstveno osiguranje, mogućnosti za profesionalni razvoj i programe obuke. IKEA takođe teži inkluziji i raznovrsnosti, promovišući ravnopravnost polova i podržavajući prava radnika. Zaposleni u IKEA su poznati po svojoj posvećenosti i entuzijazmu, što doprinosi sveukupnom uspehu kompanije.

IKEA zapošljava više od 200.000 zaposlenih
IKEA zapošljava više od 200.000 zaposlenih

02. BILLY polica za knjige

BILLY polica za knjige je jedan od najprodavanijih proizvoda u istoriji IKEA. Od svog lansiranja 1979. godine, ova polica je postala sinonim za praktično i pristupačno skladištenje knjiga. Dizajnirao ju je Gillis Lundgren, a do danas je prodato preko 60 miliona primeraka širom sveta.

Jedna od glavnih prednosti BILLY police je njena prilagodljivost. Dostupna je u različitim veličinama, bojama i materijalima, što omogućava kupcima da je prilagode svojim potrebama i ukusu. BILLY polica se lako može uklopiti u svaki prostor, bilo da se koristi za skladištenje knjiga, dekorativnih predmeta ili drugih stvari. Njena popularnost ne jenjava ni posle više od četiri decenije, što govori o njenom bezvremenom dizajnu i funkcionalnosti.

01. Montaža sopstvenim rukama

Jedna od najpoznatijih karakteristika IKEA je DIY (Do It Yourself) filozofija. Kupci sami montiraju svoj nameštaj pomoću detaljnih uputstava i alata koji dolaze uz proizvode. Ovaj pristup omogućava niže cene, jer se smanjuju troškovi sklapanja i transporta, i daje kupcima veći osećaj postignuća.

Proces montaže IKEA nameštaja često se doživljava kao zabavno i korisno iskustvo, iako može biti izazovan za one koji nisu navikli na takav rad. Međutim, IKEA je posvetila veliku pažnju stvaranju jasnih i razumljivih uputstava kako bi svaki kupac mogao uspešno da sastavi svoj nameštaj. Ova filozofija je postala ključni deo identiteta brenda, podstičući ljude da budu kreativni i angažovani u uređenju svog doma.

BONUS

  • Broj prodavnica: IKEA trenutno ima preko 450 prodavnica u 60 zemalja širom sveta, pružajući milionima kupaca pristup modernom i funkcionalnom nameštaju.
  • Poseta kupaca: Svake godine, IKEA prodavnice poseti preko 1 milijarda ljudi, što pokazuje koliko je ovaj brend popularan i omiljen među potrošačima.
  • Popularnost u Engleskoj: Svaka deseta porodica i svako peto dete u Velokoj Britaniji spava na krevetima IKEA. . Svake godine njihove prodavnice poseti preko 600 miniona ljudi.
  • Kolaborant tokom II Svetskog rata: Osnvac IKE-e Ingvar Kamprad je priznao da je tokom Drugog svetskog rata od 1942 – 1945, održavao kontakte sa fašističkim pokretom Nova Švedska. 1994 godine se izvinio.
  • IKEA gradić: IKEA planira da izgradi “svoj gradić” u blizini Londona. Sadržace škole, prodavnce, pozorišta, restorane, bioscope i stanove za oko 6000 ljudi.
  • Velika prodaja: Firma IKEA svake godine isporuči toliku masu proizvoda, koja bi mogli da stanu u 9000 Olimpijskih bazena.
  • Proizvodi: IKEA nudi preko 12.000 različitih proizvoda, pružajući širok spektar opcija za opremanje svakog dela doma, od kuhinje do spavaće sobe.
  • Hrana: IKEA godišnje proda preko 1 milijardu mesnih kuglica, čineći ih jednim od najprepoznatljivijih i najomiljenijih švedskih specijaliteta u IKEA restoranima.
  • Online prisutnost: IKEA web sajt privuče preko 2,5 milijardi poseta godišnje, omogućavajući kupcima da pregledaju i kupuju proizvode iz udobnosti svog doma.
  • Solarni paneli: IKEA je instalirala preko 700.000 solarnih panela na svojim prodavnicama i skladištima širom sveta, doprinosivši značajno smanjenju emisije ugljen-dioksida.
  • Prodaja: Godišnji prihodi IKEA premašuju 40 milijardi evra, čineći je jednim od najprofitabilnijih maloprodajnih lanaca na svetu.
  • IKEAFamily program: IKEAFamily program lojalnosti ima preko 150 miliona članova širom sveta, koji uživaju u raznim pogodnostima, popustima i ekskluzivnim ponudama.
  • IKEA Foundation: IKEA Foundation, filantropsko krilo kompanije, donirala je više od 1,5 milijardi evra za podršku projektima koji unapređuju obrazovanje, zdravstvo i održivost u zajednicama širom sveta.
  • Proizvodni pogoni: IKEA posjeduje više od 40 proizvodnih pogona širom sveta, omogućavajući im da bolje kontrolišu kvalitet i proizvodne procese svojih proizvoda.
  • Aplikacija: IKEA aplikacija za pametne telefone ima preko 10 miliona preuzimanja, pružajući korisnicima jednostavan način za pregledanje proizvoda, planiranje prostora i kupovinu.
  • Virtualna stvarnost: IKEA koristi tehnologiju virtualne realnosti (VR) i proširene stvarnosti (AR) kako bi kupcima omogućila da vizualizuju kako će nameštaj izgledati u njihovom domu pre kupovine.

IKEA nije samo prodavnica nameštaja; ona je globalni fenomen koji kombinuje inovativan dizajn, održivost i pristupačnost. Od najveće prodavnice u Južnoj Koreji do popularnosti BILLY police za knjige, IKEA nastavlja da inspiriše i olakšava život ljudima širom sveta.

Njihova posvećenost demokratskom dizajnu, ekološkoj svesti i angažovanju kupaca kroz DIY filozofiju čini ih ne samo liderom u industriji, već i brendom koji ljudi vole i veruju mu. Nadamo se da su vam ove činjenice pružile uvid u to šta IKEA čini toliko posebnom i zašto ostaje omiljena među kupcima širom sveta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)