Factum List

12/09/2024 Muzika Komentari

10 neobičnih  priča o Bori Đorđeviću

10 neobičnih priča o Bori Đorđeviću
10 neobičnih priča o Bori Đorđeviću

Bora Đorđević, frontmen legendarne grupe “Riblja Čorba”, bio je mnogo više od rok muzičara – on je bio pesnik, buntovnik, umetnik i simbol društvene kritike. Njegov život, ispunjen provokativnim stihovima, jedinstvenim humorom i borbom protiv konvencija, obeležile su ne samo generacije slušalaca, već i brojne anegdote koje su postale deo urbanih legendi.

U ovom tekstu otkrivamo 10 manje poznatih činjenica o Bori Đorđeviću, koje osvetljavaju njegove umetničke podvige, filozofiju života, kao i trenutke u kojima je svojom harizmom ostavio neizbrisiv trag.

10. “Riblja Čorba” – prvobitno ime

Da li znate… da je bend “Riblja Čorba” u početku trebalo da se zove “Bora i Ratnici” ili “Bora i Mornari”?

Kada je Bora Đorđević 1978. godine okupio bend koji će postati jedan od najuticajnijih na ovim prostorima, prva ideja za ime benda bila je “Bora i Ratnici”. Ipak, Bora je ubrzo shvatio da takvo ime ne odražava dovoljno provokativnu prirodu njihovih pesama i stila. Tako je došao na ideju da bend nazove “Riblja Čorba” – izraz koji se tada u žargonu koristio kao sinonim za menstruaciju. Bora je želeo da ime bude ironično, šaljivo, ali i da predstavlja njihov buntovnički duh. Ovaj naziv je savršeno pristajao bendu koji je postao poznat po svom satiričnom i kritičkom pristupu društvenim i političkim temama.

09. Politička aktivnost

Da li znate… da je Bora Đorđević bio jedan od najglasnijih kritičara političkog sistema u bivšoj Jugoslaviji?

Njegove pesme, posebno tokom 80-ih godina, bile su otvoreno političke i često su oštro kritikovali tadašnji režim. Bora nije bežao od tema koje su mnogi drugi izbegavali. Pesme poput “Pogledaj dom svoj, anđele”, “Slušaj sine, obriši sline”, “Na Zapadu ništa novo” bile su prepune društvene kritike i poziva na buđenje svesti. Zbog ovakvih tekstova, Bora i “Riblja Čorba” su često bili na meti cenzure, a neki koncerti su čak bili zabranjeni. Ipak, uprkos pritiscima, Bora je nastavio da koristi muziku kao oružje protiv nepravde, postavši glas mnogih generacija koje su tražile promene u društvu.

08. “Lutka sa naslovne strane”

Da li znate… da je jedan od najvećih hitova Riblje Čorbe, “Lutka sa naslovne strane”, inspirisan stvarnim događajem?

Bora Đorđević je jednom prilikom tokom kasnih 70-ih godina ugledao fotografiju prelepe devojke na naslovnoj strani časopisa. Slika ga je toliko impresionirala da je odmah počeo da piše pesmu. Ta devojka je postala “lutka” o kojoj peva u pesmi, simbol površnosti i lepote koja se prodaje kroz medije. Pesma je brzo postala hit i jedan od zaštitnih znakova benda, ali je iza nje stajala dublja kritika konzumerizma i sveta u kojem je izgled postao važniji od suštine. Ova pesma je pokazala Borinu sposobnost da preoblikuje svakodnevne situacije u snažne, kritičke poruke koje su odzvanjale širom Jugoslavije.

07. Saradnja sa legendama

Da li znate… da je Bora Đorđević tokom svoje karijere sarađivao sa mnogim muzičkim legendama iz bivše Jugoslavije, uključujući Arsena Dedića, Đorđa Balaševića i Gorana Bregovića, Bebeka pa cak i Šabana Šaulića i Cecu?

Iako su mnogi smatrali da su neki od ovih muzičara bili suviše različiti po stilu i ideologiji od Bore, on je uvek naglašavao da je muzika univerzalni jezik i da ne poznaje granice.

Posebno je zanimljiva njegova saradnja sa Arsenom Dedićem, koji je bio poznat po emotivnim baladama i drugačijem pristupu muzici u odnosu na Borin buntovnički rok. Ipak, njih dvojica su našli zajednički jezik i poštovali medjusobne umetničke kvalitete. Bora je takođe bio dobar prijatelj sa Đorđem Balaševićem, iako su njihovi muzički pravci bili potpuno različiti. Balašević je bio poznat po liričnim i narativnim pesmama, dok je Bora bio provokativan i često oštar. Bez obzira na te razlike, obojica su delili ljubav prema muzici i umetnosti.

06. Prevodilac pesama Boba Dilana

Da li znate… da je Bora Đorđević bio veliki fan Boba Dilana i da je čak preveo nekoliko njegovih pesama na srpski jezik?

Bob Dilan, kao simbol protesta i društvene kritike kroz muziku, bio je veliki uzor Bori. Inspirisan njegovim radom, Bora je odlučio da neke od najpoznatijih Dilanovih pesama, poput “Blowin’ in the Wind” i “The Times They Are A-Changin’”, približi domaćoj publici.

Bora je prevode radio s posebnom pažnjom, pokušavajući da zadrži duh i poruku Dilanovih originalnih stihova, ali ih je prilagodio tako da zvuče prirodno i razumljivo na srpskom jeziku. Njegovi prevodi su postali veoma popularni među ljubiteljima rok muzike, a Bora je često na svojim koncertima izvodio ove pesme. Na taj način, uspeo je da spoji dve različite kulture kroz muziku, ističući univerzalnost poruka koje su govorile o slobodi, pravdi i društvenim promenama.

Riblja Čorba
Riblja Čorba

05. “Čorba” i stripovi

Da li znate… da je Bora Đorđević bio veliki ljubitelj stripova, i da je ta ljubav prema ovom umetničkom obliku često bila vidljiva u radu benda “Riblja Čorba”?

Bora je smatrao da stripovi, poput muzike, mogu nositi snažne poruke i pružati kritiku društva na zabavan i slikovit način. Zbog toga je nekoliko omota albuma “Riblje Čorbe” dizajnirano u stilu stripa, sa prepoznatljivim crtačkim stilom i živopisnim bojama.

Jedan od najupečatljivijih primera ove ljubavi prema stripovima jeste omot albuma “Buvlja pijaca”, gde je prikazana satirična scena u kojoj se razmatraju pitanja političkog i društvenog života. Bora je verovao da su stripovi moćno sredstvo komunikacije sa publikom, posebno mladom, jer su bili vizuelno atraktivni, ali i dvosmisleni, baš kao i njegove pesme.

Pored toga, Bora je i sam često crtao i pisao kratke stripove za svoje prijatelje, što je bio jedan od načina na koji je ispoljavao svoju kreativnost van sveta muzike. Ova strana njegove ličnosti pokazuje da je Bora Đorđević bio svestran umetnik koji je uživao u različitim oblicima izražavanja, uvek tražeći nove načine da prenese svoje poruke.

04. Čuvena anegdota sa letovanja

Da li znate… da je Bora Đorđević, uprkos svojoj slavi, voleo da ostane neformalni i opušteni roker, čak i kada je bio na odmoru?

Tokom jednog letovanja u Crnoj Gori, Bora je sa prijateljima uživao u kafiću kada su ga lokalci prepoznali i zamolili da otpeva nekoliko svojih pesama. Iako su mislili da će im Bora ispuniti želju, jer su ga smatrali “svojim čovekom”, on je šaljivo odbio.

Njegov odgovor postao je legendaran: “E, baš zato što sam vaš, idem da popijem piće, a vi uživajte u svojoj muzici!” Ova anegdota savršeno odslikava Borin stav prema spontanosti i slobodi. Iako je bio velika zvezda, uvek je zadržao pravo da uživa u svom privatnom vremenu, ne podilazeći očekivanjima publike. Ovaj događaj je postao simbol njegove neobavezne prirode i karakterističnog humora, koji su ga pratili kroz čitav život.

03. Svadbeni incident

Da li znate… da je Bora Đorđević na svom venčanju napravio scenu koja je postala deo njegovog mita kao buntovnika?

Naime, kada se ženio, odbio je da nosi tradicionalno svečano odelo, insistirajući da na taj dan bude veran svom stilu. Umesto smokinga, pojavio se u svojoj prepoznatljivoj kožnoj jakni i farmerkama, što je izazvalo šok kod nekih gostiju, ali oduševljenje kod njegovih prijatelja.

Kada su ga pitali zašto nije obukao nešto formalno za tako važan dan, Bora je sa osmehom odgovorio: “Ja sam roker, neću da budem mladoženja iz bajke!” Ovaj događaj nije bio samo izraz njegovog stava prema konvencijama, već i jasan signal da će uvek biti veran sebi, bez obzira na društvena očekivanja. Njegovo venčanje, iako nesvakidašnje, postalo je još jedan primer njegove životne filozofije – biti autentičan i dosledan sebi u svakoj situaciji.

02. Anegdota sa koncerta u Beogradu

Da li znate… da je Bora Đorđević tokom jednog koncerta u Beogradu na Sajmu, kada je nestala struja, napravio pravi šou?

Dok je publika nestrpljivo čekala da se nastavi svirka, Bora je, iznenađen i vidno nervozan, počeo da trči po bini. U trenutku frustracije, ali i uz dozu karakterističnog humora, uzviknuo je: “Nema struje zbog oluje, upali šibicu da ti vidim ribicu!” Ovaj njegov duhovit i improvizovan trenutak izazvao je oduševljenje publike i postao je još jedna od legendarnih anegdota sa njegovih koncerata. Bora je i u najnepredvidivijim situacijama uspevao da ostane autentičan i nasmeje publiku, pokazujući zašto je bio jedan od najvoljenijih muzičara na ovim prostorima.

01. Životna filozofija

Da li znate… da je Bora Đorđević tokom celog svog života bio poznat po slobodoumnom stavu prema umetnosti i životu?

Njegova filozofija se temeljila na ideji da umetnost mora biti autentična, hrabra i provokativna. Uvek je naglašavao da muzičari i umetnici ne bi trebalo da podilaze komercijalnim pritiscima ili da se uklapaju u društvene norme, već da koriste svoj talenat kako bi izazvali publiku da razmišlja i preispituje svet oko sebe.

Bora je verovao da muzika treba da bude sredstvo društvene promene, a ne samo zabava. Njegove pesme su često bile oštre, provokativne i pune satire, ali su uvek nosile snažne poruke. Uprkos kritikama i cenzurama koje je doživljavao zbog svojih politički obojenih stihova, nikada nije odstupio od svojih principa. Smatrao je da umetnik mora ostati veran sebi, bez obzira na posledice.

U privatnom životu, Bora je takođe živeo po ovim načelima. Nije podnosio lažnu skromnost ili konvencionalne norme ponašanja. Njegova iskrenost i slobodan duh su bili deo njegovog karaktera, što je često izazivalo divljenje, ali i nesporazume. Ipak, on je uvek stajao iza svojih reči i dela, verujući da je autentičnost najvažniji aspekt svakog umetnika i čoveka.

Bora Đorđević nije bio samo rok zvezda – bio je simbol jedne generacije, čovek koji je kroz muziku i poeziju izražavao bunt, slobodu i autentičnost. Njegov humor, inteligencija i neustrašivi stav prema životu ostavili su dubok trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije i šire. Od legendarnih anegdota sa koncerata, preko saradnji sa najvećim imenima regionalne muzike, pa sve do njegovog pesničkog stvaralaštva, Bora je ostao dosledan sebi i svojim principima. Njegovo nasleđe živi kroz pesme koje i dalje inspirišu i podsećaju nas na važnost slobodnog izraza u umetnosti i životu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)